"Äitiys on osa jokaista ihosoluani"

Kirsimaria E. Törönen-Ripatti. Copyright: Ida Vauhkonen

Kuvataiteilija, taidegraafikko Kirsimaria E. Törönen-Ripatti on elänyt mielenkiintoisen elämän kahden kulttuurin välillä vietettyään nuoruutensa vuodet Lähi-idässä. Hänen taiteensa lähtökohdat ovatkin peräisin juuri lapsuudesta ja muista merkittävistä elämän kokemuksista. Äitiyden myötä oma identiteetti ja lapsuus Lähi-idässä ovat nousseet yhä akuuteimmiksi aiheiksi, joita hän käsittelee taiteen kautta monimuotoisesti.

Saudi-Arabiassa ja Irakissa vietetyt lapsuuden viisi vuotta olivat Kirsimaria Törönen-Ripatille jälkeen päin ajateltuna merkittäviä kasvuprosesseja.


Mitkä kulttuurierot ovat vaikuttaneet sinuun eniten?


Elämä kahden kulttuurin sekamelskassa opetti paljon. Taiteilija näki kahden erilaisen kulttuurin tavan kohdella naista ja kasvattaa tytöt naisiksi. Monikulttuurisuus voi kuitenkin olla myös järisyttävää. Oman identiteetin löytäminen vaati pohdiskelua. Lapsuudenkokemukset muovasivat feministiksi. "Halusin, että tytöt ja pojat olisivat olleet samanlaisia jätkiä."


Mitä feminismi merkitsee sinulle?
Miten kehittäisit naisten oikeuksia Suomessa?


Copyright: Ida Vauhkonen

Lapsuuden kokemukset saivat aikaan sen, että taiteilijan biologinen kello räjähti käyntiin vasta myöhemmällä iällä. Sen seurauksena hän rupesi etsimään omaa naiseuttaan ja sukupuolten välisiä eroja. "Olisi hienoa, jos miehet voisivat olla miehiä ja naiset naisia ilman sarvia ja hampaita ilman, että jonkun pitäisi luopua jostain.". Mustavalkoinen ajattelutapa sai väistyä lasten myötä ja tänä päivänä taiteilija mainitseekin haluavansa ehkä jopa kukkamekon ensi kesäksi.

Tällä hetkellä Kirsimaria Törönen-Ripattia mietityttää omien lastensa kasvaminen aikuisiksi. Hän haluaa antaa lapsilleen parhaat mahdolliset eväät elämälle. Äitiys on vaikuttanut myös hänen taiteeseensa; se on mahdollisuus ilmaista itseään yhä uusin tavoin.


Mitä äitiys merkitsee sinulle kuvataiteilijana?
Minkälaista taidetta tekisit, jos et olisi äiti?


Törönen-Ripatti kehittää itseään jatkuvasti taiteilijana käyttämällä töissään sekatekniikoita, muun muassa maalausta, piirtämistä ja linografiikkaa. Hän on työskennellyt pitkään perinteisen kehystetyn taiteen parissa, mutta viime vuoden ajan ovat kuluneet verkkotaiteen parissa.

Copyright: Ida Vauhkonen
Mitä tarkoitat verkkotaiteella?
Mitä haluat sanoa verkkotaiteella?


Taiteilijana Kirsimaria Törönen-Ripatti on tyytyväinen nykyiseen asemaansa. Hän on saanut kiitettävästi apurahoja viime vuosien aikana, hänellä on oma työtila ja tarpeeksi rauhaa ympärillään. Tulevaisuuskaan ei ole täysin avoin, ainakaan seuraavana viitenä vuotena.


Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?
Kuvaile taiteilijan elämää yhdellä sanalla?


Linkki: