Ei sitä nuorena joka päivä mieti olevansa kolttasaamelainen

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Sevettijärvellä välimatkat ovat pitkät. Enimmillään koulumatka voi olla yhteen suuntaan 30 kilometriä. Nuoret viihtyvät hyvin myös omissa oloissaan, vaikka paremmat harrastusmahdollisuudet ovatkin toivelistalla. Eveliina Aikio lopettaa pian yläasteen Sevettijärvellä ja suuntaa jo ajatuksineen pois kotikylästä. Kahdeksasluokkalainen Tomi Feodoroff haaveilee kelkkakortista ja kalanvonkaleista.

Toisin kuin voisi luulla, sevettijärveläiset nuoret eivät välttämättä nauti murtomaahiihdosta tai kasva porotilalla. Eveliina Aikio ei piittaa hiihtämisestä ollenkaan ja moottorikelkallakin tulee huristeltua korkeintaan kerran vuodessa. Hän harrastaa piirtämistä, ulkoilemista ja kirkkaan tähtitaivaalla alla koiran kanssa lenkkeilyä. Kesällä tulee oltua ulkona ja pyöräiltyä.


Tai sitten vain katselen ikkunasta ulos


Pieni vähän yli 20 oppilaan koulu on tiivis yhteisö, jossa kaikki puuhaavat kaikkien kanssa eikä kiusaamista ole. Vaikka Eveliina onkin kolttasaamelainen, hän ei ole opiskellut koulussa kolttasaamea muutamaan vuoteen. Katrillia hän kuitenkin tanssii mielellään ja kuuntelee mielellään kavereiden laulamia leudd-runoja.


Tykkään tästä koulusta


Eveliina miettii, että ehkä kolttasaamelaisuus on niitä asioita, joihin tulee lisää kiinnostusta iän myötä. Asia on vain osa itse, hän tuumii, sen muistaa, muttei sitä joka päivä sen kummemmin mieti.


Me ollaan vaan tavallisia ihmisiä


Eveliina Aikio. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Eveliina on mukana nuorisovaltuustossa, joka kokoontuu yleensä 160 kilometrin päässä Ivalon kirkonkylässä. Sevettijärvelle hän toivoisi nuorille harrastusmahdollisuuksia, liikuntakerhoja ja musiikkiharrastusta, että olisi tekemistä vapaa-ajalla. Seuraavan lukuvuoden hän jo aloittaakin uudella paikkakunnalla. Mielessä on lukio joko Rovaniemellä tai Ivalossa.


Kyllähän sitä jo vähän haluaakin tilaa ajatuksilleen


Eveliina uskoo, että Sevettijärven tulevaisuuden ratkaisee se, että tarjolla on ihmisiä kiinnostavia harrastuksia.


Voi olla, että turistit valtaavat koko kylän


Kahdeksasluokkalainen Tomi Feodoroff tykkää hiihtää, pilkkiä ja pyöräillä. Kesällä taittuu jopa 40 kilometrin pyöräilytaipaleita ja heittokalastusvehkeillä pitää päästä narraamaan vonkaleita.


Kelkallakin ajaisin, mutta ilman korttia se on rajoitettua


Sevettijärveä hän suosittelee ihmisille, jotka kaipaavat omaan rauhaansa pois kaupungin vilinästä. Tarjolla on rauhallisuutta, ruskan loistoa ja talven ihmemaa.

Tomi Feodoroff. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Tämä on luonnonläheinen paikka


Tomille oma kotikylä on turvallinen paikka, vaikkei nuorille ohjattua tekemistä niin olekaan tarjolla. Koulussa oppilaat saavat huomiota, mikä voi olla sekä hyvä että huono puoli nuoren miehen näkökulmasta. Tomi hankkisi mainoskampanjoin kylään uusia ihmisiä, joita luonnonläheisyys kiinnostaa.


Satelliittikanavat näkyvät yllättävän hyvin
Joskus opettajat voivat kiinnostua oppilaan elämästä vähän liikaakin
Luonnonläheisyys - ei muuta hirveästi haluakaan


Takaisin