Korutaide hätkähdyttää monimuotoisuudellaan

Kaarin Bonde Jensen ja Eija Mäkelä. Copyright: Timo Juurinen

"Korutaide sekoitetaan usein korumuotoiluun ja käsityömenetelmin tehtyihin studiokoruihin", kertoo korutaiteilija Eija Mäkelä. Kun koru on taiteellisen ilmaisun väline, materiaalina voi olla esimerkiksi käärmeennahka, silikoni, luu, paperi tai superlon.

Korutaide on Suomessa vielä melko pieni ja tuntematon nykytaiteen muoto. Sen sijaan että koru killuisi kaulassa persoonallisuuden ilmentäjänä, se voi toimia itsenäisesti kyseenalaistaen ja kommentoiden ympäröivää todellisuutta. Kaarin Bonde Jensenin ja Eija Mäkelän halu tuoda tätä taidemuotoa tunnetuksi on poikinut jo kolme Suomalainen koru -taidenäyttelyä, joissa kantaaottavien ja ajatuksia herättävien töiden kirjo on hätkähdyttävä. Lisäksi aiheesta on tekeillä kirja.

Katso Kaarin Bonde Jensenin ja Eija Mäkelän haastattelu nettivideona!


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 5 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8); vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on toimittanut Timo Juurinen, kuvanneet Timo Juurinen ja Ville Häkkinen sekä leikannut Jaakko Oranen. Tuotannon ohjaajana on toiminut Matti Markkanen.

Sivu Linden. Copyright: Timo Juurinen
Kuuntele kulttuuriministeri Suvi Lindenin puhe Suomalainen koru 3 -näyttelyn avajaisista Mikkelissä. Kesto noin 4 minuuttia.


SK 3 -näyttely on juryn valitsema otos 38 korutaiteilijan teoksista. Näyttelyyn pyrkineitä korutaiteilijoita oli yli 70. Juryyn kuuluivat professori Kadri Mälk Tallinnasta ja professori Lauri Anttila Kuvataideakatemiasta. Näyttelyyn valittuja taiteilijoita ovat mm. Janna Syvänoja, Minnamari Tammi, Jaakko Vasko, Juhani Heikkilä, Janne Hirvonen, Hanna Lommi, Kati Lupponen, Merja Väätäinen, Anna-Leena Haaramäki, Clarice Finell, Linda Sundman ja Dafna Maimon.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: