Kotoista musiikkia

The Helsinki Koto Ensemble. Copyright: Susanna Kanto

Koto on japanilainen, hieman kannelta muistuttava perinnesoitin. Useimmat tunnistanevat kotolla soitetun kappaleen Sakura (Kirsikankukka), mutta The Helsinki Koto Ensemble -yhtye todistaa, että soitin taipuu myös suomalaiseen musiikkiin.

Kauhavalaissyntyinen Minna Padilla (os. Ilmonen) on yksi kolmesta suomalaisesta kotonsoittajasta. Hän on myös säveltänyt musiikkia kotolle. Sävellyskonserttia varten hän kokosi yhtyeen nimeltä The Helsinki Koto Ensemble, jossa soittavat Minna Padillan lisäksi Eva Alkula (koto ja kantele), Riitta Huttunen (koto ja kantele), Pasi Ryökkynen (sähköbasso) ja Olli Kari (haitari ja mandoliini). Padillan sävellysten lisäksi yhtye soittaa myös perinteistä japanilaista musiikkia kotoilla eri tilaisuuksissa.

Minna Padilla aloitti opinnot Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla vuonna 1992. Hänen pääsoittimensa on viulu. Padilla on opiskellut koton soittamista Japanissa vuosina 1995 ja 2001. Säveltäjänä hänen tuotantoaan on voinut kuulla muun muassa Joona Tenan elokuvassa "Kulkurin taivas" ja tv-sarjassa "Kivi ja kilpi".


Mikä koto on?


Lapsi ja koto. Copyright: Susanna Kanto

Kotoja on kolmea eri tyyppiä: 13-, 17- ja 21-kielisiä. Näistä 13-kielinen on yleisin. Entisaikaan kielet valmistettiin silkistä, nykyään useimmiten muovista. Kaikki kielet ovat yhtä paksuja, ja koto viritetään muovisilla, väärinpäin olevan Y:n muotoisilla kielisilloilla. Legendan mukaan koto muistuttaa lohikäärmettä, ja vielä nykyäänkin sen osia kutsutaan lohikäärmeen pääksi, seläksi tai jaloiksi.

Minna Padilla. Copyright: Pekka Saarinen

Koto on lujatekoinen soitin, joka kestää käsittelyä. The Helsinki Koto Ensemblen koko perheelle suunnatuissa konserteissa onkin tapana, että kappaleiden välissä yhtyeen jäsenet kertovat soittimistaan, ja keikan jälkeen lapsille ja aikuisille annetaan mahdollisuus kokeilla soittimia.

Padillan sävellys Kanjiki (Lumikenkä) on hyvin japanilaistyyppinen, kaunis ja herkkä. Kappale Koto 2003 on toisaalta hyvin moderni, mutta toisaalta hyvin suomalaisen kuuloinen. Se kestää noin 14 minuuttia, ja sen vaihtelevuus tempaa mukaansa.


Miltä koto kuulostaa?


The Helsinki Koto Ensemble. Copyright: Susanna Kanto

"Tulevaisuudessa olisi kiva tehdä sellainen konsertti, jossa olisi sekä minun musiikkiani että perinteistä japanilaista sävellettyä musiikkia, esimerkiksi Michio Miyagilta tai Yatsuhashi Kengyolta. Siihen olisi kiva saada shakuhachin soittaja mukaan, niitä on kuulemma Ruotsissa. Pitää ruveta etsimään", Padilla sanoo.


Miksi juuri koto?
Eri maa, eri kulttuuri


Linkit: