"Elämä itsessään on kulttuuria"

Jarmo Raitio ja Mira Kunnasluodon punaiset rintaliivit

Jarmo Raitio, Pieksämäen uusi kaupunginvaltuutettu, on myös suuri kulttuurivaikuttaja. Elvis-tapahtumat, Steam Roller Blues -festivaalit , viime kesäiset lavatanssit Wanhoilla Veturitalleilla. Kaikki nämä ja monet muut tapahtumat ovat hänen ideoimiaan ja toteuttamiaan. Omien sanojensa mukaan hän haluaa ensisijaisesti olla Pieksämäen kaupungin imagon rakentaja ja myönteisen kuvan kehittäjä. Raitio uskookin vakaasti, että Pieksämäki tulee muuttumaan neljän vuoden valtuustokauden aikana parempaan suuntaan.

Alun perin kaikki lähti liikkeelle vuonna 1997, jolloin Rockin kuninkaan, Elvis Presleyn kuolemasta tuli 20 vuotta. Silloin Raitio, suurena Elvis Presleyn ihailijana, sai idean perustaa Elvis-museon omistamalleen JR-grillille asema-aukiolle. Museon perustamisen jälkeen hän sai kipinän järjestää Pieksämäelle erilaisia tapahtumia, joista ihmiset ovat saaneet nauttia jo parin vuoden ajan. Uusin projekti on ollut kahvila Ikkunaprinsessan perustaminen tavaratalo Kaxiin.

Nuorten järjestämiin tapahtumiin on suhtauduttu aika nihkeästi Pieksämäellä päättäjien puolelta. Esimerkiksi Läsnärock kuihtui pari vuotta sitten taloudellisiin vaikeuksiin, vaikka tapahtuma keräsikin innokkaita kävijöitä ympäri Suomen ja oli todellinen piristysruiske Pieksämäellä aina syksyisin. Raition mukaan tapahtuman vähäisen tukemisen takana olivat väärinkäsitykset. Muutamat kaupungin päättäjistä kokivat tapahtuman liian aggressiiviseksi ja heillä oli muutenkin hyvin negatiivinen asennoituminen aiheeseen ja siellä käyneeseen yleisöön, nuoriin. Raitio itse kuitenkin huomautti, että hänen mielestään nuorien käyttäytyminen oli hyvin korrektia ja positiivista heidän käydessään ruokailemassa JR-grillillä.


Mikä kulttuurin laji on mielestäsi kulttuurin rikkauden kannalta tärkein?


Jarmo Raition mielestä kulttuuria ei voi kategorisoida erillisiin lajeihin, vaan elämä itsessään on kulttuuria. Kaikista kulttuurin lajeista löytyy kaikkia sävyjä. Yleensä Pieksämäen kulttuuria olisi Raition mukaan mahdollisuus laajentaa ja kehittää. Poleenin teatterin hän mainitsi hyvänä kulttuurisena vaikuttajana, joka on vaatinut alussa hyvin paljon työtä ja tahdonvoimaa pyrkiessään ihmisten tietoisuuteen. Tänä päivänä Poleenin teatteri on kuitenkin Pieksämäellä hyvä vetonaula, joka houkuttelee kiinnostuneita katsojia myös kaupungin ulkopuolelta.

Tulevaisuuteen Jarmo Raitio tähyää toiveikkaana mielessään paljon uusia suunnitelmia. Musiikkirintamalla järjestetään edelleen tapahtumia joulukonsertista kesän lavatanssitapahtumiin. Kahvila Ikkunaprinsessaan tullaan pystyttämään suomalaisen populaarimusiikin pysyvä näyttely, jossa tulevaisuudessa voi ihailla esimerkiksi vuoden 2000 Tangokuningattaren, Mira Kunnasluodon punaisia rintaliivejä tai Topi Sorsakosken vanhaa esiintymispukua.

Nuoriakaan ei unohdeta Pieksämäellä tulevaisuudessa. Raitio lupaa yrittää saada myös kuntapuolen kulttuuritoimea mukaan nuorten tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen. Näin nuorillekin saataisiin tarjottua lisää elämyksiä kulttuurin parissa.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Tämän jutun ovat toimittaneet Pieksämäen lukion opiskelijat osana Mikkelin ammattikorkeakoulun metsätalouden koulutusyksikön, Nikkarilan Digimetsä-hanketta.

© Nettiradio Mikaeli / Digimetsä / Johanna Nykänen ja Essi Strengell 2000