Torniossa improvisoitiin ja animoitiin

Copyright: Matti Markkanen

Talviseen Tornion Nuori kulttuuri -katselmukseen kokoontui viitisenkymmentä nuorta tekemään teatteria improvisoimalla ja luomaan animaatioita Internetiin. Työpajoihin pääsivät mukaan kaikki tapahtumaan töitään lähettäneet nuoret eri puolilta maata, ja järjestäjät maksoivat heidän osallistumisensa. Nettivideoilla nuoret ja heidän ohjaajansa kertovat työpajoista ja omasta harrastuksestaan.

Improvisaatio-ohjaaja Merja Ruth pyöritti työpajaa joukolle nokialaisnuoria. Perjantai-iltana alkanut työpaja päättyi seuraavana päivänä päätösjuhlan esitykseen. Nettivideolla Merja Ruth kertoo viikonlopun työrupeamasta. Kahdeksasluokkalaiset Kerttu Koivisto ja Johanna Hakanen Nokialta ideoivat, näyttelivät ja innostuivat perusteellisesti uudenlaisesta tekemisestä.

"Kun tarina improvisaation sisällä on kokonainen, siitä syntyy esitys". Nettivideon kesto on noin 9 minuuttia.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun kuvailmaisun ja multimedian lehtori Jari Penttinen sai perjantai-iltana luokkaansa 17 nuorta, joiden lähettämiä ennakkotöitä hän ei ollut nähnyt. Tasoltaan kirjavassa, mutta innostuneessa ryhmässä teki töitä myös kuusi englanninkielistä nuorta Kentistä. Pajassa syntyi verkkoon vektoripohjaisia animaatioita Flash-ohjelmalla. Nettivideolla Jari Penttinen sekä työpajaan osallistuneet animaatioista kiinnostunut yhdeksäsluokkalainen Elias Vaattuvaara Kolarista ja seitsemäsluokkalainen Petra Kaukua Posiolta kertovat omia vaikutelmiaan. Petra oli lähettänyt katselmukseen Minuuttivalssi-nimisen muovailuvaha-animaation, joka syntyi kouluporukalla.

"Kaiken pohjana on kuvakerronta". Nettivideon kesto on noin 8 minuuttia.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Ammattikorkeakoulun interaktiivisen median ja multimedian lehtori Eija Rajalin-Ruotsalainen pyöritti omassa työpajassaan yhdeksää nuorta. Päivän ohjelmassa oli tehdä mac-koneilla verkkomultimediaa, animaatiota ja ohjelmointia. Porvoolainen Jaakko Huotari oli lähettänyt bändinsä kappaleen katselmukseen, ja valkeakoskelainen Jennariina Rikkonen oli ollut mukana tekemässä huumevalistuselokuvaa.

"Riittää kun tulee paikalle ja tutustuu tähän maailmaan". Nettivideon kesto on noin 8 minuuttia.

Copyright: Matti Markkanen
56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Torniossa 14.-15.11.2003 järjestetyn tapahtuman tavoitteena oli näyttää 13-22 -vuotiaiden nuorten tekemiä videoita, animaatioita, webbisivuja, multimedia- ja äänitöitä sekä sirkuksen, tanssin, mykkäelokuvan, runon, valon ja teatterin elementein rakennettuja monitaiteisia esityksiä. Tapahtumaan osallistui 53 suomalaista, kuusi nuorta Englannista ja unkarilainen performanssitaiteilija, tanssikoreografi János Sarvari oppilaansa kanssa Tornion ystävyyskaupungista Szekszardista.

Nettivideot kuvasi ja leikkasi Matti Markkanen. Osan kuvituskuvista kuvasi Päivi Kapiainen. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava.

Linkki:

Nettiradio Mikaelin arkistosta: