Nettiradio Mikaelin kuvataidesivut

Copyright: Markku Laamanen

Kuvataiteilijoiden haastatteluja

Jyrki Heikkinen piirtää sarjakuvaa savonlinnalaisittain
Suomen Salmiakkiyhdistyksen palkitsema perheenisä piirtää sarjakuvia unistaan ja kirjoittaa runoja ihmisen arkipäivästä. (Juttu ja nettivideo ovat vuodelta 2003)

Kari Kärkkäinen: Haavan kanssa tulee hiki
Taiteilija Kari Kärkkäinen tekee puusta taidetta Juvalla, mutta hän ei pidä siitä, että häntä tituleerataan puutaiteilijaksi. Puu on hänen materiaalinsa, mutta hän ei ole naimisissa sen kanssa ja tarvittaessa, jos teos niin vaatii, hän ottaa töihinsä vaikka rautaa. (Juttu on vuodelta 2004)

Markku Laamanen maalaa mielen kuvia
Pastelliliiduilla maalaavan mikkeliläisen Markku Laamasen töissä esiintyy usein ihmis- tai eläinhahmoja ja mukana on ripaus huumoria. Vuodesta 1995 näyttelyihin osallistunut taiteilija itse pohtii, että työt ovat mielen kuvia, joihin saattaa olla kimmokkeena jokin näköhavainto. (Nettivideo on vuodelta 2004)

Anne Mäkeläinen: Astuvan Akka on minulle amatsooni
Saimaan sinisiä fisuja ja ylväitä oransseja, kalliotaiteesta vaikutteita saaneita amatsooneja syntyy ristiinalaistuneen kuvataiteilija Anne Mäkeläisen käsissä puusta, savesta, posliinista ja paperista. (Nettivideo on vuodelta 2003)

Kari Piippo - elämäntapagraafikko
Kari Piipolle selvisi noin kymmenvuotiaana, että hänestä tulisi jonain päivänä taiteilija. Nyt 30 vuotta myöhemmin graafikon työ kiehtoo häntä yhä. (Juttu on vuodelta 2002)
Katso myös Kari Piiposta vuonna 2003 tehty englanninkielinen nettivideo: Good posters are simple, strong and sharp.

Henna Pohjola: Ihmisen piirtäminen puhuttelee
Taiteilija haluaa provosoida kuvatessaan ihmisten erilaisia rooleja yhteiskunnassa ja miettiä kuvissaan, mikä on aitoa ja mikä roolin tuomaa. (Nettivideo on vuodelta 2003)

Hanna Räty: Maalla, hiljaisuudessa on hyvä maalata
Taidemaalari Hanna Räty maalaa elämäänsä valokuvien avulla. Teoksissa, jotka on toteutettu öljyväreillä, öljypastilleilla ja mehiläisvahalla, näkyy Rädyn elämänkaari kaupunkilaiselämän muuttuessa maalaiselämäksi ja nuoruuden vaihtuessa äitiydeksi. (Nettivideo on vuodelta 2004)

Juhani Saksa: Kivellä on paljon kerrottavaa
Juhani Saksa on pitkänlinjan kuvanveistäjä. Materiaalikseen Saksa valitsi kiven, koska sitä ei ihan jokainen pysty työstämään. Kiviveistoksiin saa syvemmän ulottuvuuden koskettelemalla ja tutkimalla, Juhani Saksa korostaa. (Nettivideo on vuodelta 2001)

Kaarina Staudinger-Loppukaarre: Kaarina maalaa olevaisten maailmaa
Savonlinnassa asuvan Kaarina Staudinger-Loppukaarteen tuotanto on huiman laaja. Tauluja on laskettu olevan yli neljätuhatta. Taiteilija maalaa öisin olentoja, jotka ovat kuuluneet hänen elämäänsä lapsesta saakka. (Juttu on vuodelta 2001)

Sommitteluhullu Hanna Vahvaselkä tekee tinkimätöntä työtä
Kuvanveistäjä Hanna Vahvaselän puureliefeissä henkilöhistoriallisista aineksista kumpuaa teoksia, joiden niukkuus, sommitelmalliset ratkaisut ja teemat tekevät niistä yleismaailmallisia. (Nettivideo on vuodelta 2002)

Valokuvaajien henkilöhaastatteluja

Jari Piikki: Haloja ja planeettoja kanttorin silmin
Viidentoista vuoden ajan Piikki on tallentanut taivaan ilmiöitä myös kameralla. Harrastus vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä, sillä kuvauskohteita ei voi tilata tiettyyn aikaan tiettyyn paikkaan. Ne tulevat ja menevät niin kuin luonto niitä ohjaa. (Nettivideo on vuodelta 2004)

Copyright: Reino Turunen

Kari Reponen: Luontokuvaan ei välttämättä tarvita erämaata
Vuonna 1993 Kari Reponen mies nappasi punatulkkukuvallaan Suomen Vuoden luontokuva -palkinnon. Sittemmin kuvia on julkaistu myös arvostetuissa kansainvälisissä julkaisuissa. Myös voittoisat petolintujen kuvat syntyvät lähiluonnossa. (Nettivideo on vuodelta 2003)

Martti Rikkonen: Valokuvausretki juurrutti luontokuvaajan Inariin
Hän tallentaa filmille pohjoisen Lapin elämää. Eläimet ja revontulet ovat lumonneet miehen niin, että kuvausmatka Lappiin muuttuikin elämänpituiseksi projektiksi. (Nettivideo on vuodelta 2003)

Juha Taskinen: Lähikuvassa Juha Taskinen
Luontokuvistaan tunnetusta Juha Taskisesta on kehkeytynyt dokumenttielokuvien tekijä, esitelmöitsijä ja kirjailija. (Juttu on vuodelta 2002)

Reino Turunen on perinteisen valokuvan mestari
Kuvaaja Reino Turunen on tunnettu henkilö- ja luontokuvistaan. Hänen luontokuvasarjojaan ja multivisioesityksiään on esitetty eri puolilla maailmaa. (Nettivideo on vuodelta 2005)

Raimo Virtanen: Valokuvaajan mielestä mustavalkoinen on ykkönen
Ovatko mikkeliläisen Raimo Virtasen valokuvat taidetta vai dokumentointia? Siitä voi jokainen ottaa itse selvää, sillä vastaus on Virtasen mielestä katsojan silmissä. (Nettivideo on vuodelta 2003)

Liikkuvan kuvan taitajien haastatteluja

Elokuva tulee kämmenelle
Mikroelokuva tarjoaa tavan tehdä näköisiään elokuvia ja lähettää niitä muille samanhenkisille. Suomessa tuotannosta vastaavat lähinnä animaation ja lyhytelokuvan tekijät. (Juttu on vuodelta 2003)

Markku Lehmuskallio kuvaa katoavia kansoja
Elokuvaohjaaja Markku Lehmuskallio on työskennellyt vuosikaudet pohjoisten alkuperäiskansojen parissa kameran kanssa tallentaen kulttuurikonfliktia eli sitä, miten länsimainen elämä vaikuttaa työntyessään kaukaisiinkin kyliin tundralla. (Nettivideo ja verkkomediajuttu vuodelta 2004)

Heikki Prepula: Päivän työ voi mahtua sekuntiin
Animaatiotaiteilija Heikki Prepula ei syyttä kutsu työhuonettaan museoksi; hän on nimittäin Suomen ainoa animaatioiden tekijä, joka vielä käyttää työssään 16 millimetrin filmiä. Nettivideo. (Juttu on vuodelta 2002)

Näyttelyjuttuja

Puusta on taiteen esittäjäksi
Matti Kurkela tekee puusta taidetta. Kivinavetta-ateljeessa puusta syntyy kauniita ja pelkistettyjä teoksia, joiden tehtävänä on tuoda kauneutta luonnosta ihmisten nähtäville. Paras areena tälle taiteilijalle esittää töitään on Juvan Puutaidenäyttely, jonka perustamisvaiheissa mies on ollut mukana taiteilijana alusta saakka. (Nettivideo on vuodelta 2004)

Maallemuuttaja perusti ateljeen ja taidegallerian
Kun paljasjalkainen helsinkiläinen Paula Lamio-Matinen muutti miehensä kanssa 1996 lossimatkan taakse Puumalan Niinisaareen, häntä halusi tehdä posliininmaalausharrastuksesta leipäpuun. Ensin syntyikin emännän oma Posliiniateljee Honey Moo, ja kesällä 2000 Korpigalleria. (Nettivideo on vuodelta 2004)

Markku Hakuri: Taide on elämyksellistä tietoa maailmasta
Ympäristötaiteen professorina Taideteollisessa korkeakoulussa toimiva Markku Hakuri kuvaa omaa työtään, johon vaikuttavat yleensä irralliset ja hetkelliset tapahtumat. "Tuntuu siltä, että millään teoillani ei ole keskenään johdonmukaista yhteyttä menneen ja tulevan välillä, yhdistämässä niitä jatkuvasti eteneväksi ketjuksi. Asiat ja tapahtumat ovat hetkiä ajassa ja paikassa, hetkiä, joille sattuma on antanut mahdollisuuden". (Nettivideo on vuodelta 2003)

Copyright: Anne Mäkeläinen

Olli Jaatinen virnistää valokuvataiteen ryppyotsaisille
Mikkelin valokuvakeskukselle koottu näyttely Virne - huumori suomalaisessa valokuvataiteessa esitteli Suomen ykkösvalokuvaajien tuotantoa hilpeästi. (Juttu on vuodelta 2001)

Päivi-Maria Jaatisen näyttely koostui onnen ja lohdutuksen kuvista
Taiteilijan kuvissa omaan elämään liittyvät ilmiöt saavat laajemman merkityksen. Vuonna 2001 näyttely, Pojalleni, kuvasi äidin ja lapsen ensimmäisten yhteisien kuukausien elämää. (Juttu on vuodelta 2001)

Tuula Närhinen nappaa tuulen filmille
Kuvataiteilija Tuula Närhisen näyttelystä Tuulikokeita syntyi juttu vuonna 2003.