Puulan laivuri hinasi puuta sahoille

Irma-laiva. Copyright: Raimo Virtasen arkisto

Mikkelin maalaiskunnan Otavassa syntynyt 87-vuotias Eino Marttinen eli sisävesihinauksen kulta-ajat Puulavedellä. Marttinen aloitti 12-vuotiaana isänsä apuna lämmittäjänä Irma-laivalla. Talvet kuluivat metsähommissa sotaan asti. Aikanaan laivurina toimineen Marttisen perhe omisti kaikkiaan 3 höyrylaivaa. Perheyritys työllisti kesäaikana kuusi henkilöä.

Sodan jälkeen Puulavedellä kulki kaksi matkustajalaivaa ja joukko hinaajia. Marttisten yritys kuljetti puutavaraa Otavaan Kangasniemeltä, Joutsasta ja Hirvensalmelta sekä Puulan saarista. Laivaliikenne oli tärkeää vesistöjen pilkkomalla alueella aina 1960-luvulle saakka, jolloin kuljetukset siirtyivät vähitellen autokuljetuksiksi.

Eino Marttinen aloitti hinaajilla 30-luvulla ja lopetti 60-luvulla. Hänen isänsä ja veljensä kuljettivat tavaraa Irma-laivalla vielä kaksi vuotta sen jälkeen, kunnes laiva myytiin hirvensalmelaiselle omistajalle.

Eino Marttinen. Copyright: Puulan laivuri -työryhmä

Nettivideolla Eino Marttinen muistelee työuraansa Puulavedellä.


56k modeemi/ISDN (184x104, 50 Kbps)
ADSL (368x208, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 13 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Ohjelman toimitti työryhmä Pertti Hänninen, Kalle Fröjd ja Raimo Laitinen, valokuvat ovat Raimo Virtasen kokoelmasta ja musiikin toteutti Jukka Pöntinen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: