Lastenharrastusten siemeniä ja satoa

Yhdessäolo ja vapaa-ajan mukavat hetket suovat lapsille lepoa harrastusten lomassa.

Lasten harrastusmahdollisuuksia riittää perheen pienimmille niin, että vanhemmat joutuvat jo ratkomaan ja karsimaan mitä aiotaan tehdä. Kaiken ei tarvitse tulla "valmiista paketista". Monia asioita voi tehdä yhdessä omankin perheen kanssa. Ammattilaisten ohjauksessa tekemisen ilosta syntyy kenties pysyvä taito, jolla voi myös ilahduttaa muitakin. Vanhempien tuki monessa harrastamisessa on tärkeää. Harrastukset maksavat, tarvitaan kyytejä ja tarvittaessa talkooapua näyttelyiden ja esiintymisien järjestämisessä. Harrastusten ohessa vanhempien ja ohjaajien on muistettava painottaa riittävästi levon ja yhdessäolon merkitystä. Tekemisen ja taitojen ohella karttuvat ystävyyssuhteet ja kokemukset lapsesta saakka jopa koko elinkaaren ajaksi.

 • Kirjalan kuvataidekoulu - mahdollisuus lapsille, joiden sormet syyhyävät jatkuvasti pensseleiden ja kynien pariin
  Ants Koik tarkastelee lasten kuvakulttuurin maailmaa kahdesti kahden kulttuurin silmin; suomalaisen ja eestiläisen maailman vinkkelistä sekä peruskoulun ja kuvataidekoulun näkökulmasta.
 • Liikunnallinen kansalaisopiston vauvamuskari - rytmiä vauvoille ja sosiaalisia kontakteja kotona oleville äideille
  Pienille vauvaikäisille ei ole tarpeeksi harrastetarjontaa. Leikkimuskareita voisi olla moninkertaisesti enemmän, kertoo kansalaisopistolla muskareita vetävä Jaana Olli. Lisää reippaita ohjaajia tarvittaisiin keksimään pienimmille lapsille ja äideille mukavaa toimintaa. Kaikki halukkaat eivät pääse mukaan esimerkiksi vauvauintiin tai Musiikkiopiston muskariin. Musiikin, lorujen, laulujen ja leikkien lisäksi yhteiset sosiaaliset hetket ovat korvaamattomia sekä äideille että vauvoille. Muskarin ohessa vaipanvaihdot ja imetykset kuuluvat normaalirutiineihin.
 • Vanhempien ei tarvitse olla rikkaita eikä Carusoja tukeakseen lapsen musiikkiharrastuksia!
  Musiikkiopiston opettajana toistakymmentä vuotta toiminut Aira Ihalainen kannustaa vanhempia kekseliäisyyteen ja kierrättämiseen vaikkapa helistimien teossa. Omien vanhempien kanssa yhdessä laulaminen on mitä parhainta antia kasvavalle taimelle. Muskarissa musiikinmaailmaa avarretaan pikkuhiljaa ja pienet odottavat innolla muskarin alkamispäivää.
 • Pesosten perheessä äiti ja tytär tanssivat yhdessä
  Sandra ja Merike Pesonen tanssivat samassa tannsikoulussa Fanny Gurevitchin ohjauksessa. Äiti Merike tekee harrastusten ohessa tanssiryhmän puvut ja maskeerauksen. Myös muilla perheenjäsenillä on rytmi veressä. Aviomies Ari Pesonen on ollut tekemässä lavasteita ja perheen kaksi muuta lasta ovat muuten vain menossa mukana. Nuorin, kolmevuotias Jaakko-poika lähtee lasten luovaan tanssiin syksyllä.
 • Siitosen Lotta Ja Saana - lastenkulttuurin aktiivikuluttajat ja -tekijät
  Yhdeksänvuotias Lotta Siitonen on saanut kannustusta kotoaan ja 15-vuotias isosisko Saana on vaikuttanut harrastamisaktiivisuuteen. Lotta näyttelee kahdessa teatteriryhmässä ja on musiikkiluokalla Päämajakoulussa. Kiireisimpänä aikana ei ole ihan vapaata omaa aikaa kuin kerran viikossa, mutta kyllä se on sen arvoista. Saana Siitonen tanssii ja haluaisi laajentaa siinä harrastamismahdollisuuksiaan. Suurempi kaupunki voisi olla parempi siinä suhteessa.
 • Lastenkulttuurin pitkänlinjan teatteridynamo Tarja Heiskanen
  Monia taiteenaloja yhdistävä teatteri kasvattaa lasta ja nuorta löytämään omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Tarja Heiskasella on kahden vuosikymmenen kokemus lastenteatterin ohjaamisesta. Aiemmin lastenkulttuurille piti aurata tietä, mutta 2000-luvulla osataan arvostaa lasten maailmaa ja harrastuksia riittävästi. Tarja Heiskanen on omalta osaltaan pyhittänyt vuosituhannen ensimmäisen vuoden lastenkulttuurin tekemiseen.

© Nettiradio Mikaeli / Susanna Norppa 2000