Korpikansan tulkki oli myös eurooppalainen kirjailija

Kirjailija Joel Lehtonen tunnetaan parhaiten Putkinotko -sarjastaan, johon kuuluu edellä mainitun kirjan lisäksi teokset Kerran kesällä ja Kukkivat omenapuut. Savolaisen ryysyläiskansan kuvaajana mainetta niittänyt Lehtonen oli myös taitava matkakuvaaja; hänen tarinansa Euroopan matkoilta vetävät tutkijan mukaan vertoja Juhani Ahon matkalastuille.

Joel Lehtosen elämä alkoi vaatimattomissa oloissa Savonlinnan kupeessa Säämingin pitäjässä. Lehtolapsena syntynyt Lehtonen eli lapsuusvuotensa huutolaispoikana, kunnes sai pysyvämmän kodin papinleski Augusta Walleniuksen luona. Augusta huolehti pojan koulunkäynnistä, ja perheen muutettua Helsinkiin Lehtonen kävi siellä ylioppilaaksi.

Kirjoittajan lahjojaan Lehtonen pääsi toteuttamaan ensin sanomalehdessä ja myöhemmin vapaana kirjailijana. Kaikkiaan Lehtonen ehti elämänsä aikana kirjoittaa 32 teosta. Häntä on luonnehdittu monipuoliseksi ja teräväksi havainnoijaksi ja osaavaksi kulttuurin murroksen kuvaajaksi. Lehtosen taidot tunnustettiin jo hänen elinaikanaan, ja hänelle myönnettiin lukuisia kirjallisuuspalkintoja.

Nettivideolta löydät lisää tietoa Joel Lehtosen elämästä ja teoksista. Videolla haastateltavina ovat Haukiniemi-seuran puheenjohtaja Atte Luostarinen, toimittaja Tuomo Loikkanen, hum.kand. Jaana Muhonen-Kemppanen ja kirjallisuuskriitikko Pekka Tarkka.


56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää 11,30 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8); vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon ovat kuvanneet Jaakko Oranen ja Jouko Teräs ja toteuttanut Matti Markkanen. Selostukset nauhalle on lukenut Päivi Kapiainen-Heiskanen.


Pekka Tarkan haastattelu kokonaisuudessaan (kesto n. 30 min).
Haastattelijoina Aime Ahven ja Laura Marttala.


Hiiri räätälinä -nukketeatteriesitys. Tekijöinä Janne Itkonen, Jirka Korhonen ja Tomi Valkeapää.


56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Lehtosgallup (nettivideo). Tekijöinä Janne Itkonen, Jirka Korhonen ja Tomi Valkeapää.


56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Jutun ovat tuottaneet oppilastyönä Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen opiskelijat Aime Ahven, Samuli Anttinen, Minttu Eerikäinen, Jonna Ilomäki, Janne Itkonen, Hanna Järvelä, Heli Kaijansinkko, Anne Keinänen, Jirka Korhonen, Jenni Laamanen, Arttu Lahtinen, Susanna Lejonqvist, Laura Marttala, Anu Nevalainen, Antti-Pekka Pesonen, Miia Raatikainen, Pirita Sulantaus, Sanna Toivonen, Mira Tolonen, Satu Valkeapää, Tomi Valkeapää, Miia Valkonen ja Outi Weckström. Tuotantoa on johtanut dosentti Tuomo Jämsä.

Kiitokset:
Mikko Sairanen, Maakunta-arkisto, Ateneum, SKS:n kirjallisuuden arkisto, Museoviraston historian kuva-arkisto, Antti Piipari, Lea Carlstedt ja Matti Lintunen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: