Näyttely kuin lelukauppa

Copyright: Petri Hytönen

Helsingissä Kari Kenettin galleriassa avattiin tammikuun lopussa taidemaalari Petri Hytösen akvarellinäyttely. Millainen on tämä ilakoiva mies, joka maalaa bussipysäkillä kesää odottavia lumiukkoja, vihreällä niityllä temmeltäviä gorilloja, hevosia, jousipyssysotureita - leluja, jotka ovat heränneet henkiin?

Petri Hytönen on Porvoossa asuva kolmilapsisen perheen hyväntuulinen taiteilijaisä, joka on opiskellut Taideteollisessa Korkeakoulussa vuosina 1982-84 ja Kuvataideakatemiassa vuosina 1984-88 ja 1989-90. Ensinäyttelynsä hän piti Nuorten Taiteilijoiden yhteisnäyttelyssä Helsingissä 1986, ja sen jälkeen töitä on ollutkin näytteillä säännöllisesti. Hänen maalauksiinsa voi nykyisin tutustua myös verkossa osoitteessa http://www.galleriat.net/petrihytonen.

Petrille maalaaminen on terapiaa, jolla saa tyhjennettyä pään erilaisista ajatuksista ja tunteista. Hänestä on mukavinta maalata useaa työtä yhtäaikaa, vaikkakin joskus se saattaa tosin hieman sekoittaa mieltä. Ideoita hän saa joka puolelta. Viimeisimmät aiheet ovat lelujen ympäristöstä.

"Mitä paremmin työn saa tehtyä, sitä enemmän siihen saa asioita heijastettua. Ne ovat oman aikansa kertojia ja muuttuvat päivä päivältä mielenkiintoisimmiksi", sanoo Petri töistään. Petri kertoi Leluilla... -näyttelyn syntyneen kotona olevien leikkikalujen innoittamana. Lelujen maalaaminen on myös tavallaan tapa taltioida lasten muistot tulevaisuutta varten. Näyttelyssä käyvä voi herkistyä muistelemaan omaa lapsuuttaan ja lelujaan. 80-lukulaisen silmillä poimimme näyttelystä Turtles-hahmoja ja pissapoikia. - Paltamon kodissa ne on jo pakattu jonnekin ullakon kätköihin.

Näyttelyssä on esillä parisenkymmentä isokokoista akvarellityötä. Niiden koko ihmetyttää lukiolaista, joka on tottunut maalaamaan A3- tai A2-mittoihin. Hytösen näyttelytyöt on tehty paksulle akvarellipaperille, joka mahdollistaa märkää märälle -maalaustekniikan. Se tuottaa leluaiheisiin pehmeitä ja herkkiä värisiirtymiä. Työt voivat viehättää näyttelyssä käyviä lapsia erityisesti sen vuoksi, että värit ovat kirkkaita ja heleitä pää- ja välivärejä. Joissain töissä etualan värien voimakkuus ja lämpimyys nostaa aiheen kuin katsojan syliin. Näyttelyyn voi tutustua galleriassa maaliskuun loppuun asti.