Lumikenkäily tempaa mukaansa kaikenikäisiä

Copyright: Katri Mäkelä

Lumikenkien suosio on kasvanut huimasti ja lumikenkäily rynnistää parhaillaan itseään talviseksi kansanlajiksi. Mikäli sukset eivät suihki perinteisesti ja luistelutyylikin liukuu joskus vikasuuntaan, voi kokeilla taitojaan lumikenkien kanssa. Ne eivät lisäpitoa kaipaa ja eteneminen tapahtuu astelemalla. Kuntoilulajina lumikenkäily on monipuolista ja tehokasta. Ja mikä parasta, umpihangessa tarpominen on vielä hauskaakin, vakuuttavat lumikenkäkävelynohjaaja Eeva Liisa Koistinen sekä alan harrastaja Miia Iivonen.


Miksi lumikenkäily on suosittu ulkoiluharrastus, Eeva Liisa Koistinen?
Voiko Aku Ankasta löytyä kimmoke lumikenkäilyyn, Miia Iivonen?


Kalan muotoiset uusiomuovikengät

Mitkä ovat nuo mystiset jäljet suomalaisessa talvimaisemassa? Siitä on luultavasti tepastellut yksi 80 000 lajin harrastajasta isoilla, kalan muotoisilla uusiomuovikengillään. Harrastajia yhdistää Suomen Lumikenkäilijät ry, joka yhdessä Suomen Ladun kanssa järjestää erilaisia tapahtumia, joissa pääsee lumikenkäilyä kokeilemaan.

Jos osaa kävellä, osaa myös lumikenkäilyn

Laji soveltuu kaikille liikunnasta ja ulkoilusta pitäville. Koska lumi on pehmeä elementti liikkua, lumikenkäily on nivelystävällistä ja sopii myös selkäkivuista kärsivälle. Lumikenkävalikoima on markkinoilla laaja, ja hintahaitari vaihtelee 500 markasta 2 500 markkaan. Valintaan vaikuttavat käyttäjän koko ja paino. Kantavuus on suorassa suhteessa lumikengän pohjan pinta-alaan ja tiiviyteen. Olennaista on myös se, missä lumikenkiä käyttää - mökin saunapolulla vai tuntureilla. Siteissä on yleensä säätömahdollisuus, ja ne voivat vaihdella yksinkertaisesta kumisiteestä kupilliseen muotoon.

Lumikenkäily ei ole välineurheilua

Vaatetukseksi soveltuvat ulkoiluun tarkoitetut tekstiilit. Kerrospukeutuminen on suositeltavaa. Jalkineeksi lumikenkään käyvät parhaiten jämäkkälestiset, nilkkaa tukevat vaelluskengän tyyppiset retkeilyjalkineet. Sauvat tehostavat kävelyä ja rentouttavat samalla hartioita ja niskaa. Lisäksi ylä- ja alamäen kulku helpottuu. Sauvan pituus saadaan vähentämällä omasta pituudesta noin 50 senttiä. Lumikengillä voi liikkua, vaikkei lunta olisikaan. Joitakin harrastajia on nähty suolla tepastelemassa keskellä kesää.


Lumikenkäily on ohjaajan mielestä monipuolinen ja hyvä kuntoilulaji
Miian ensimmäinen lumikenkäretki


Lumikengät vievät sinut omille poluillesi

Lumikengät jalassa olet vapaa valitsemaan tiesi. Voit mennä kotimetsääsi metsätöihin tai valkoisen luontoon tuntureille. Tepastelu kevätauringon sulattamilla hangenkuorilla palkitaan luonnon hiljaisuudella tai retkeilijöille tehdyllä leimuavalla nuotiolla. Lumikenkien korsketta voi kuunnella tai osallistua itse Lumikenkäilyn SM-kisoihin. Jämsän Himoksella 17.3 pidettävät kisat ovat järjestyksessään toiset.

Copyright: Katri Mäkelä

Tarkoitus on nauttia, mutta vaaransa on lumikenkäilyssäkin

Lajin harrastajan on hyvä tiedostaa eksymisen vaara. Jalkaa toisen eteen lykkäämällä etenemisvauhti lumikengillä on noin kolme kilometriä tunnissa. Vauhti ei ole luja, ja omat jäljet johdattavat tarvittaessa lähtöpisteeseen. Hyvä ulkoiluvarustus kannattaa. Muutaman kilometrin reissulla energian kulutus on suuri. Mukana on hyvä olla juotavaa ja hiilihydraattipitoista välipalaa. Vaikka lumikengillä pääset minne vaan, kannattaa heikot jäät ja pehmeät suot jättää rauhaan. Myös kuruissa ja tunturialueilla liikuttaessa on syytä kiertää lumivyörylle alttiit alueet.


Haluatko nauttia luonnon hiljaisuudesta yksin vai ryhmän kanssa, kyselee Eeva Liisa
Miia paljastaa unelmareissunsa lumikengillä


Harrastuksesta saa lisätietoa nettisivuilta

Tämä juttu on tuotettu osana Mikkelin ammattikorkeakoulun metsätalouden koulutusyksikön, Nikkarilan, Digimetsä-hanketta.