Kurvikkaat Kivekset

Jatta Hyyryläinen

Autot ajavat ylös ja alas, yli ja ympäri enkä oikein tahdo pysyä perillä ideasta. Kauniit ja kiiltävät autot kiinnostavat enemmän kuin itse tapahtuma, vaikka en autoista mitään ymmärräkään.

Paltamon Rallisprint -tapahtuma järjestettiin 8.9. Kivesvaaralla, entisen laskettelukeskuksen läheisyydessä. Joka vuosi syksyiseen Paltamoon saapuu ralliautoilijoita ympäri Suomea ajamaan Kivesvaaran noin kolmekilometrisen, mutkikkaan mäen ylös. Nopeasti ja tyylikkäästi.

Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin kymmenennen kerran, ja päätin mennä uteliaisuuttani katsomaan jänniä ralliautoja, joita paikalle oli saapunut ennätysmäärä, 120. Koko kisan voitti kuopiolainen Matti Santti minuutin ja 45 sekunnin ajalla.

Itse rallista kiinnostuin siinä vaiheessa, kun eteemme sammui yksi ralliautoista, ja kohta tuli toinen auto savuvana perässään. Koko kilpailun hienoin auto oli mielestäni kuitenkin upea, sininen, vanha johtoauto, joka huristeli aina ensimmäisenä ylös. Kyllä siinä silmä lepäsi. Huomioni autojen lisäksi saivat myös televisiotoimittajat, jotka kuvasivat katsojia varmaan enemmän kuin itse autoja.

Jatta Hyyryläinen

Rallin luokkajaosta ymmärsin sen verran, että kaikki ajavat kaksi kertaa mäen ylös, toisella kerralla päinvastaisessa järjestyksessä. Luokat ovat yleinen, juniorit ja naiset. Pääsin myös ylpeilemään tiedoillani kaverilleni. Kaikki autot olivat ajaneet jo toisen kerran ja hän väitti, että yleinen luokka ajaa vielä, vaikka viimeiset olivat juuri menneet ohi. Tällä pystyin lopulta todistamaan että olin seurannut kisaa jopa enemmän kuin jotkut miespuoliset katsojat. Hah.

Mäen päällä, varikolla, oli myös eräänlainen "pyöritysauto "- simulaattori, jossa kokeiltiin miten turvavyöt pitävät ihmisen penkissä kiinni kun auto pyörähtää ympäri, vaikkapa kaatuessaan. Itse en uskaltanut kokeilla autoa, mutta näin kuinka jotkut eivät laittaneet turvavöitä kiinni ja tulivat autosta ulos vaikka miten päin. Simulaattori olisi käytännöllinen apu esimerkiksi tulevalle ralliautoilijalle, joka haluaa tietää, miten käy auton pyörähtäessä ympäri. Eihän sitä koskaan voi tietää mitä rallia ajaessa tapahtuu.