Haminalaisen ryppyryhmän esityksissä näkyy elon koko kirjo

Copyright: Matti Markkanen

Oli kaikkein härskein näytelmä, mitä olen koskaan nähnyt. Tällaisen palautteen on antanut lukiolaispoika haminalaiselle Senioriteatteri MamMatille. Ryhmän elämänmakuiset esitykset syntyvät omista tarinoista ja kokemuksista. Vaikka ryhmä kiertää esittämässä teatteria ikäihmisille, esitykset kolahtavat kaikenikäisille. Ryhmän esitys Hetekasta heijatuoliin sai riemuisan suosion myös Työväen Näyttämöpäivillä tammikuussa 2005.

Ryhmän alkujuuret ovat Jamilahden Opistossa, missä alettiin opetusministeriön projektirahoin etsiä vastausta kysymykseen: minne katoavat 58 vuotta täyttäneet ihmiset? Projekti kokosi kiinteän ryhmän eläkkeelle jääneitä ihmisiä muistelemaan ja keskustelemaan. Hulvattoman porukka synnytti uuden teatteriryhmän, jonka tarinanpalasista muodostui Hetekasta heijatuoliin -esitys. Ryhmässä näyttelevä Sylvi Kauppila kertoo mieluisimpana palautteenaan kommentin, että miten vanhakin voi olla noin nätti.

Nettivideolla ohjaaja Päivi Henttonen sekä näyttelijät Sylvi Kauppila ja Matti Heino kertovat MamMatit-ryhmästä.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 9 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Copyright: Matti Markkanen

MamMatit esiintyy hyvin erilaisissa tilaisuuksissa. Alkuun esitykset olivat Haminan teatterissa. Paljon on tehty keikkoja myös palvelutaloihin. Ja onpa esityksiä ollut myös legendaarisessa kotkalaisessa Kairo-ravintolassa. Ryhmä ottaa vastaan uusia näyttelijöitä, vaikka ohjaaja onkin huomannut, että suosio ehkä nostaa turhaankin kynnystä lähteä mukaan.

Työväen Näyttämöpäivien raati nosti MamMatit yhdeksi päivien helmistä. Palautteessa kiiteltiin esityksen tehneen syvän vaikutuksen ja olleen anarkistisin nähdyistä esityksistä. Vaikka esitys olikin saanut yhden raatilaisen itkemään naamansa turvoksiin, esityksen opetuksena pidettiin, että eläkepommi ei olekaan ikävä asia.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: