Marja Mattlarin musiikki syntyy arjesta

Copyright: Marja Mattlarin arkisto

Kolmekymmentä vuotta omaa musiikillista polkuaan kulkenut laulaja-lauluntekijä Marja Mattlar on tänään ajankohtaisempi kuin koskaan. Raavaat rockmiehet löysivät hänen herkän lyyriset sanoituksensa parisen vuotta sitten. Yhteistyö Trio Niskalaukauksen kanssa karisti Mattlarin musiikin ympäriltä kliseiset tavat luokitella musiikkia genren, iän tai sukupuolen perusteella. "Sellaiset rajat palvelevat vain markkinavoimia", lauluntekijä itse kommentoi.

Ensimmäiset laulunsa Marja Mattlar teki 16-vuotiaana englannin kielellä, kitaran säestyksellä ja ilman musiikillista koulutusta. Uhmakkaat tunnelmat muistuvat hyvin mieleen edelleen. Esimerkiksi kelpasivat silloisen poikaystävän, nykyisen aviomiehen bänditouhut.


Miten ensimmäiset laulut syntyivät?


Mattlareiden perhe muutti parisenkymmentä vuotta sitten pääkaupunkiseudulta Hartolan Vuorenkylään maatilalla, jonka perinnemaiseman vaalimisesta on EU:n myötä tullut osa leipäpuuta. Kylä ympärillä on hiljentynyt; julkista liikennettä ei enää ole ja koulukin on lakkautettu. Kesämökkiläisiä seudulla liikkuu aina vain enemmän ja vakituisesti asuvaa väkeä vähemmän. Lauluntekijä tunnustaa olevansa sosiaalinen ihminen, joka kaipaa paljon yksinäisyyttä ja luonnon kauneutta, jota kotikylästä löytyy.


Näkyykö maaseutu piilossa lauluissasi?


Marja Mattlar ideoi 90-luvulla Hartolaan Nainen ja musiikki -tapahtuman, jossa esillä oli naisten säveltämä musiikki eri muodoissaan. Neljä kertaa Hartolassa ja kerran Helsingissä sekä Porissa järjestetyssä tapahtumaan pääsivät mukaan kaikki musiikkilajit. Tapahtuman sävy ei kuitenkaan ollut feministinen, vaan tiedottava. Järjestäjät halusivat kysyä: tiesitkö, että tällaistakin tehdään ja tämän on tehnyt nainen. Laulelmia tekevä naismuusikko maaseudulta on ollut leima, jota Marja Mattlar on kantanut mukanaan. Pari vuotta sitten alkanut yhteistyö rockmuusikoiden kanssa rikkoi kuitenkin rajat, kun kuuntelijakuntaan ilmestyi 18-38 -vuotiaita rockmiehiä. Yllättäen heiltä löytyi korvaa herkälle lyriikalle.


Leima otsassa kulkeminen turhauttaa
Rock on kannatellut hyviä lyriikoita


Marja Mattlarin laulut syntyvät arjen askareiden keskellä. Lauluntekijä miettiikin, että hän tarvitsee käsillä tekemistä ratkaistakseen ongelmia. Monet laulut tuntuvat kumpuavan kollektiivisesta alitajunnasta; yhteisistä piilossa olevista ihmisyyteen liittyvistä tunteista ja kokemuksista.


Laulut syntyvät arjen vinkkelistä
Äitiys toi mukanaan asioiden kohtaamisen
Hienointa on kun tavoittaa yhteisen kokemuksen


Marja Mattlarin ensimmäinen albumi syntyi liki sattuman seurauksena ranskalaismuusikoiden kanssa vuonna 1993, koska he kunnioittivat musiikkia, eivätkä yrittäneet vääntää johonkin tuttuun tyylisuuntaan sopivaksi. Sittemmin lauluntekijää kitaroineen on kuultu myös monilla kiertueilla Belgiassa.


Ranskalaisyhteistyö alkoi sattumasta


Marja Mattlar. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Tuoreella kokoomalevyllä, Lintu, käydään läpi Mattlarin tuotantoa kymmenen viime vuoden ajalta. Tekijä pitää itseään edelleen tuntemattomana ja outona lintuna suomalaisessa musiikkielämässä.


Minkälaisia tunnelmia haluat välittää?


Tärkeintä lauluntekijälle on tunteiden kunnioittaminen.
"Jos ihmiset, joilla on tulppia, eivät saa jotakin sanottua ja voi lauluineen osua siihen väliin. Se on hienoa".


Minkälaisia viestejä haluat välittää?


Linkit: