Balettitähdet ovat tanssineet Mikkelissä vuosikymmenen

Copyright: Jukka Siiskonen / Ballet Mikkeli

Ballet Mikkeli -balettijuhla sai alkunsa reilu vuosikymmen sitten, kun moskovalainen Imperial Russian Ballet -ryhmä teki kansainvälisen Savcor-konsernin yrittäjäpariskunnalle, Hannu ja Ulla Savisalolle, tarjouksen josta intohimoiset baletin ystävät eivät voineet kieltäytyä. Nyt kun juhlia on tanssittu vuosikymmen, juhlien järjestäjät ovat ottaneet tuumaustauon. He haluavat selvittää, löytyykö tahtoa kehittää kaupungista merkittävä kulttuurikaupunki ja onko baletille sopivasta salista turhaa edes haaveilla.

Balettia on tapana moittia elitistiseksi ja kalliiksi harrastukseksi, jonka viulut pitäisi maksaa käyttäjien. Ulla Savisalon mielestä Mikkelin balettijuhlilla se onkin pelin henki. Juhlien liput ovat markkinahintaisia, ja kaupungin avustus on minimaalinen. Tapahtumaa markkinoidaan ensisijaisesti yritystapahtumana, mutta suuren yleisönkin määrä on kasvanut vuosi vuodelta. "Kalliit liput menevät ensin, ja halvoista esityksistä kysytään, että mikä niissä on vikana".


Meillä maksaa se, joka käyttää


Mikkelin balettijuhlat saivat alkunsa Imperial Russian Ballet -ryhmän innostuneesta tarjouksesta. Vasta sen jälkeen ryhdyttiin miettimään, miten Mikkelistä voisi kehittää maailman mitassakin merkittävän balettikaupungin kymmenen vuoden kuluessa. Nyt moskovalaisryhmä tulee Ulla Savisalon kokemuksen mukaan kaupunkiin kuin kotiinsa.


Tähdet viettävät samalla vähän lomaa Saimaan rannalla


Samoihin aikoihin kun Mikkelin juhlat alkoivat, Töölönlahden rannalla vihittiin käyttöön uusi Opperatalo. Helsinkiläisille oli mysteeri, että maailman tähdet innostuivat tanssimaan Mikkelissä balettia, koska suomalaisten kokemuksensa mukaan "Mikkelissä ei voi esittää balettia".


Baletin johtaja kävi nyt ja oli ihastunut


Ensimmäisestä vuodesta Ulla Savisalolle on jäänyt mieleen, että järjestelyissä oli niin isännillä kuin vieraillakin liikaa ihmisiä. Sen jälkeen organisaatiota kavennettiin niin, että kummallakin puolella on kaksi ihmistä ja he voivat päättää kaikesta. Vuosien mittaan yhteistyö on syventynyt ystävyydeksi, kaikki hoituu puhelinsoitoilla eikä muita neuvotteluja tarvita. "Lupaukset on pidetty ja monesti ne ovat ylittyneetkin upeasti". Kunnianhimoisimmaksi vuosikerraksi Ulla Savisalo valitsee vuoden 1996.


Joka vuosi on ollut omalla tavallaan hyvä


Uudet tapahtumat tarvitsevat julkisuutta. Mikkelin balettijuhlat ovat paistatellut mediassa myötätuulessa. Monena vuonna juttuja on ollut japanilaislehdissä asti, ja viime vuonna juhlista syntyi radio-ohjelmien sarja.

Ulla Savisalo. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Japanissa on ollut monen sivun juttuja monena vuonna


Kymmenessä vuodessa juhlista on muodostunut oma brandi. Tapahtumaa markkinoidaan yritysyleisölle, ja juhlille kutsutaan oman yrityksen tärkeät asiakkaat. Etenkin ulkomaalaiset yhteistyökumppanit arvostavat maailman tähtien näkemistä Mikkelissä, Ulla Savisalo arvioi. Juhlista on synergiaetua kansainvälisen yrityksen bisnekselle ja toisin päin. Juhlien ympärivuotinen taustatyö sujuu Mikkelissä todella kapealla organisaatiolla, sillä juhla vie kahden naisen työajasta puolet.


Tehokkain markkinointi kulkee suusta suuhun
Juhlien ajaksi lopetetaan arki ja silloin juhlitaan


Mikkelin kaupunkikin kärvistelee talousvaikeuksien kanssa. Ulla Savisalo toivoo, että kaupungista löytyisi myönteisyyttä kehittää kaupungista baletti- ja musiikkikaupunkia. Nykyisestä rahallista tuesta balettijuhlilla ei ole koskaan valitettu, hän muistuttaa ja perää keskustelua siitä, miten voitaisiin kehittää kaupunkia yhdessä baletin kanssa niin, että molemmat hyötyisivät vaikkapa yhteismarkkinoinnista.


Markkinoinnissa yhteistyö olisi voimaa


Kymmenen vuoden jälkeen Savisalot ovat nyt päättäneet aloittaa julkisen keskustelun Mikkelin tahtotilasta olla kulttuurikaupunki. Konsertti- ja kongressitalo Mikaelin sali on mitoiltaan liian pieni, jotta sinne voisi tuoda sellaisenaan huippubalettien lavastukset. Niinpä juhlille pitää tilata omat versiot lavastuksesta. Savisalot toivovat, että innostusta löytyisi tehdä kunnon laskelmat yhden lisäsalin kustannuksista ja rakentamiseen liittyen tehtäisiin liiketoimintasuunnitelma, että voitaisiin selvittää, löytyisikö mukaan erityyppisiä rahoittajia.


Nyt päätettävä, halutaanko olla merkittävä kulttuuripaikkakunta
On muitakin tahoja kuin kaupunki, jotka voivat olla mukana


Ensi vuoden balettijuhlien ohjelma on luonnosteltu valmiiksi, mutta muuten järjestelyt ovat jäissä. Savisalot haluavat odottaa, alkaako julkinen keskustelu kaupungin kulttuuri-imagosta ja uskovatko Mikkelin mahdollisuuksiin kulttuurikaupunkina muutkin kuin he. Aikaa keskusteluun moskovalaistähdet ovat antaneet tammikuuhun.


Jonkun muunkin olisi uskottava


Positiitivissa visioissa Ulla Savisalo näkee Mikkelissä mahdollisuudet järjestää vuosittain kahdet balettijuhlat, toiset maaliskuussa ja toiset lokakuussa. Mikkelin musiikkijuhlien kanssa yhdessä kaupungissa olisi silloin kolme kansainvälisesti kiinnostavaa kulttuuritapahtumaa.

Copyright: Jukka Siiskonen / Ballet Mikkeli
Kahdet juhlat olisi helppoa toteuttaa


Kymmenen vuotta balettijuhlien organisaattorina on tehnyt maailman tähdet tutuiksi Ulla Savisalolle, ja hän arvioi oppineensa katselemaan balettia ammattilaisen silmin ja kuuntelemaan korvin.


Tämä on ollut antoisa harrastus
Miksei ihmisen kannattaisi antaa baletille tilaisuus?


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: