Muinaisveneellä purjehtiminen on unohtumaton elämys

Copyright:

"Kyllä esi-isät ovat veneitä osanneet rakentaa. Kovassakin tuulessa vene halkoo hyvin aallon, nousee sen harjalle eikä pärskeitä tule sisään", toteaa Savon Perinnepurjehtivat ry:n perustajajäsen Pertti Parkkola.

Parkkola tietää mistä puhuu, sillä Perinnepurjehtijat testasivat käytännössä ensimmäisen itse rakentamansa uisko-tyyppisen yleisveneen viime kesänä purjehtimalla Joensuusta Rääkkylään. Ruti-vene on saanut nimensä Pertti Parkkolan opettaja-aikoinaan käynnistämästä Rutilus-luontokerhosta, ja perinnepurjehtijoista useimmat ovatkin Parkkolan entisiä oppilaita ja innokkaita rutiluskerholaisia.

Veneen malli puolestaan on peräisin viikinkiajalta 1100-luvulta, ja esikuvana käytettiin vuonna 1976 Rääkkylästä löydettyä venettä. Perinnepurjehtivat rakensivat veneensä talkoilla neljässä kuukaudessa. Malli on täsmälleen sama kuin Rääkkylän veneen, mutta materiaalit ja työvälineet olivat nykyaikaisia.

Katso nettivideolta, miten Ruti-vene halkoo Pyhäselän aaltoja.


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 6 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8); vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon ovat kuvanneet Matti Markkanen, Jaakko Oranen ja Jouni Kuusisto, toimittanut ja leikannut Matti Markkanen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: