Identiteetti rakentuu murteelle

Copyright: Mervi Sensio

Murre on kokoelma kielen piirteitä, joiden perusteella puhuja tunnistetaan jostakin ympäristöstä kotoisin olevaksi, kertoo tutkija Juha Leskinen. Toisaalta jokaisen ihmisen oman puhetavan voi myös ajatella olevan murretta, jolloin jokaisella ihmisellä olisi oma murteensa. Leskinen pitääkin murretta perustana, jolle identiteettimme rakentuu.

Suomen murteet jaetaan karkeasti itä- ja länsimurteisiin. Itäsuomalaisten puheenpartta pidetään tutkimusten mukaan hauskempana kuin länsimurteiden puhujilla. Huvittavimmaksi murteeksi on tutkimuksissa osoittautunut savon murre. Ykkössijan Leskinen veikkaa savon lunastaneen ilmaisuvoimansa ja kuvailevan puhetapansa ansiosta. Savon murteessa käytetään myös paljon onomatopoeettisia eli luonnonääntä jäljitteleviä sanoja kuten 'lumpsaus' tai 'höristä'.

Nettivideolla käydään Savonlinnassa kesällä 2002 pidetyissä murteella puhumisen SM-kisoissa sekä Siilinjärven torilla. Samalla selviää, mitä savolaisten murrepäivien nimi "Kuha häntä" oikein tarkoittaa.


ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 4 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Toimittajana videolla on Heli Järvinen. Videon on kuvannut, ohjannut ja leikannut Kansainvälisen viestinnän laitoksen opiskelija Raimo Kinisjärvi.

Murteet muuttuvat sukupolvien vaihtumisen myötä. Yksilön puhumaan kieleen vaikuttavat muun muassa asuinpaikan muutokset. Usein ihmiset kertovat oman murteensa sekoittuneen vieraaseen murteeseen. Joskus näin todella käykin, mutta yleensä kysymys on siitä, että kotimurre saa pikemminkin yleiskielisiä kuin vieraan murteen piirteitä, Leskinen sanoo.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: