Elämänmuutos sysäsi kirjailijan uralle

Copyright: Mervi Sensio

Vanhempien dementoituminen saman aikaisesti sysäsi kiireisen uranaisen elämän uudelle raiteelle muutama vuosi sitten. Nyt mikkeliläinen Marja Myyryläinen on kokopäiväinen kirjailija, ja oma Skripta Kirjoittamispalvelut -yritys antaa elannon lisäksi myös nautinnon. Lisäksi nainen on julkaissut omakustanteina kaksi kaunokirjallista teosta: runoteoksen Kahdesti lapsi ja proosateoksen Vieras huone.

Marja Myyryläisen taakseen jättämä virkaura on pitkä ja polveileva.
Jo opiskeluaikoina Myyryläisellä oli suunnitelmissaan historian ja äidinkielen opettajan ammatti, ja hän opiskelikin 70-luvulla Jyväskylän yliopistossa yhteiskunnallisia aineita, historiaa, suomen kieltä ja kirjallisuutta. Opettajanura alkoi tuntiopettajana ammatillisella puolella silloisessa Otavan maatalousoppilaitoksessa. Tätä seurasi jatkokouluttautumista ja pitkä ura Mikkelin kotitalousoppilaitoksessa opettajana, opinto-ohjaajana, apulaisrehtorina ja rehtorina. Filosofian lisensiaatti hänestä tuli vuonna 1997. Viimeisimmäksi Myyryläinen työskenteli Mikkelin lääninhallituksessa sivistystoimen tarkastajana.

Kaikki kuitenkin muuttui, kun 90-luvun lopussa hänen vanhempansa dementoituivat ja menivät nopeasti huonoon kuntoon. Myyryläinen jäi yksin jälleen lapsiksi muuttuneiden vanhempiensa kanssa. Virkauraa oli mahdotonta jatkaa, sillä vanhemmat tarvitsivat ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa. Aluksi edes omalääkäri ei ottanut ymmärtääkseen tilannetta, joka kahden dementikon taloudessa vallitsi. Sitä, että vanhemmat karkailivat, söivät vanhoja lääkkeitä, laittoivat hellan levyt kuutoselle ja häipyivät paikalta. Eikä sitä, että vanhempien kaksistaan jättäminen oli suoraan verrattavissa parivuotiaiden lasten yksin jättämiseen.


Saitko apua vanhempiesi hoitamiseen?
Kärsivätkö vanhempasi mielestäsi sairaudestaan?
Nyt dementia tunnetaan jo paremmin


Marja Myyryläinen. Copyright: Nina Kurki

Suuret muutokset elämäntilanteessa laukaisivat halun kirjoittaa. Myyryläinen kertoo kirjoittaneensa jo nuorena päiväkirjoja, kirjeitä ja pieniä romaaneja, novelleja ja runoja, mutta sitten rakas harrastus jäi aikuisen elämän kiireiden vuoksi pariksikymmeneksi vuodeksi. Nyt kirjoittaminen merkitsee Myyryläiselle työn ja elannon hankinnan lisäksi äärettömän suurta nautintoa. "On ihanaa, että voi hankkia elantonsa tällä tavalla. Minä kirjoitan asiakkaille tilauksesta kirjoja, ne ovat lähinnä tietopuolisia. Rinnalla kirjoitan näitä omia juttujani."

Ensimmäiset kaksi vuotta Myyryläinen kirjoitti lähinnä freelancerina, mutta puolitoista vuotta sitten perustetun oman yrityksen myötä kirjoittamisesta on tullut virallisesti ammatti. Joku aika sitten Myyryläinen siirtyi harjoittamaan ammattiaan kaupungin hälinästä maaseudulle, Saimaan rannalle Mikkelin Anttolaan. "Kirjoittaminen on sellaista työtä, että se vaatii valtavasti aikaa, rauhaa ja keskittymistä. Ajattelin, että nyt riuhtaisen itseni pois tästä kiireisestä elämästä, ja ryhdyimme rakentamaan maaseudun rauhaan hirsitaloa, jossa minulla on upea unelmien torni kirjoittamista varten."


Yrittäjänä pitää olla koko ajan skarppina
Miltä päätös yrittäjäksi ryhtymisestä on tuntunut jälkeen päin?


"Kun pahin kriisivaihe oli ohi, eli isä oli kuollut ja äiti päässyt hyvään hoitopaikkaan, uskalsin ensimmäisen kerran miettiä, että mitä siellä meidän perheessä oli oikein tapahtunut", Myyryläinen muistelee. Mietiskelyn tuloksena syntyi kaunokirjallinen esikoisteos, runokirja Kahdesti lapsi, joka ilmestyi pari vuotta sitten omakustanteena. Myyryläinen on purkanut runoihin tuntojaan, joita vanhempien sairastuminen hänessä herätti sekä kirjoittanut tilanteista, joihin hän heitä hoitaessaan joutui. Hän kuvailee lopputulosta "perheensä sairastumistarinaksi".


"Ehkäisy petti. / Sain kaksi lasta. --"
Millaisena muistat oman lapsuutesi?
"Eteisen peilissä / outo ihminen. --"
Miltä tuntuu kun ei ole kenenkään lapsi?


Copyright: Nina Kurki

Myyryläisen toinen kaunokirjallinen teos Vieras huone eli ovi dementoituvan mielenmaisemaan ilmestyi tänä keväänä. Alun perin tietokirjaksi suunnitellusta teoksesta kehittyi minä-ääninen fiktiivinen proosateos, jossa asiat kuvataan dementiaan sairastuneen Kaisa Mäkisen ajatusten kautta. "Kun ryhdyin kirjoittamaan tätä ensin tietokirjatyyppisesti, huomasin ettei siitä tule mitään. Vähitellen alkoi kirkastua, että tämä on kuvattava dementoituvan itsensä kautta. Miten hän kokee itsensä ja ympäristönsä, ja kuinka hänen mielensä muuttuu sairauden kuluessa. Näin omaiset, lääkärit ja muu hoitohenkilökunta voivat päätellä, kuinka dementoituva kannattaa kohdata missäkin sairauden vaiheessa."

Ennen varsinaisen kirjoittamisen aloittamista Myyryläinen tutki aihetta huolellisesti. "Luin paljon dementiasta, mielestä ja muistista sekä seurasin dementoituvien ihmisten puhetta ja käyttäytymistä. Luetutin myös teosta raakatekstivaiheessa asiantuntijoilla ja pyysin heiltä kommentteja. Varsinainen kirjoittaminen vei aikaa kolme kuukautta, mutta kolme vuotta tutkin asiaa", Myyryläinen kertoo.


Kuinka sairastuneen pään sisälle sukelletaan?
Katkelma teoksesta Vieras huone
Millaista palautetta olet saanut?


Marja Myyryläisen tulevaisuus näyttää työteliäältä. Suunnitelmissa on kirjoittaa ainakin yksi suuri tilaustyö, kuten historiikki, vuodessa. Lisäksi Myyryläinen ohjaa harrastajakirjoittajia ja aikoo kirjoittaa muiden töidensä rinnalla lisää omia kaunokirjallisia teoksia. Suunnitelmissa on myös elämäntarinakoulun perustaminen, joka on suunnattu kaikille niille, jotka haluavat kirjata ylös omia tarinoitaan elämänsä varrelta.


"Jokainen ihminen on tarinan arvoinen"


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: