Näyttämöpäivät tarjosi läsnäoloa ja anarkismia

Copyright: Matti Markkanen

Ensi vuonna kolmikymmenvuotista taivaltaan juhliva Työväen Näyttämöpäivät onnistui tuoreella ohjelmistovalinnalla. Salit täyttyivät ja raatilaiset suitsuttivat esityksiä. Esityksistä löytyi läsnäoloa, elämänkokemusta, anarkismia ja visuaalisuutta. Tänä vuonna musiikki ja tanssi nousivat tärkeiksi elementeiksi, ja nuorten esityksissä nähtiin omia sävellyksiään soittava bändi. Ohjaaja Samuli Reunanen valitsi reilun kuudenkymmenen näkemänsä esityksen joukosta kaksitoista. Urakan rankkuus yllätti.

Omalle kärkilistalleen Mikkelissä näkemistään esityksistä Reunanen nosti haminalaisen Senioriteatteri MamMatin Hetekasta Heijatuoliin, Jyväskylän Huoneteatterin ja Uudenkaupungin Teatterin Varjojen maan, Kajaanin Harrastajateatterin Mahnovitsinan ja Järvenpään Teatterin Kuka pelkää Virginia Wolfia. Harmittamaan jäi, ettei kolmena vuonna raatilaisena häärinyt Reunanen nytkään ehtinyt kaikkiin toivomiinsa esityksiin.

Nettivideolla Samuli Reunasen haastattelu kuvitettuna Näyttämöpäivien esityksillä ja tunnelmilla.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 6 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Samuli Reunanen. Copyright: Matti Markkanen

Yleisöäänestyksen kärkeen ylsivät Järvenpään teatterin Kuka pelkää Virginia Woolfia, savonlinnalaisen Lapsi- ja nuorisoteatteri Tirinän savonkielinen Kalevala-esitys Joko lasket likkalapse ja Jyväskylän huoneteatterin sekä Uudenkaupungin teatterin yhteistuotanto Varjojen maa. Näyttämöpäivien kiertopalkintona kulkeva tuoli matkasi vuodeksi Järvenpäähän.

Kaiken energisen säpinän keskellä raatilaiset herättelivät poliitikkoja turvaamaan harrastajateatterin tulevaisuus. Tampereella yksitoista vuotta toimineen Legioonateatterin tulevaisuus on uhattuna, sillä Raha-automaattiyhdistys ei myöntänyt ryhmälle rahoitusta. Teatterikriitikko Kirsikka Moringin mukaan päivien ehdottomasti riemastuttavimman jutun esittäneen savonlinnalaisen Lapsi- ja nuorisoteatteri Tirinän toiminta loppui jo toukokuussa, kun ryhmää pyörittäneellä Linnalan nuorilla ei enää ollut varaa maksaa korotettua vuokraa tiloista. Aiemmin taiteen perusopetukseen kuulunut nuorisoteatteritoiminta on hajonnut eri ryhmiin ja hiipunut opintopiireiksi. Nuoret harrastajat olikin koottu vielä kerran yhteen Näyttämöpäiville kuin luokkakokoukseen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: