Kaarina maalaa olevaisten maailmaa

Kaarina Staudinger-Loppukaarre. Copyright: Timo Juurinen

"Nyt saan maalata vapaasti", sanoo 90-vuotias taiteilija Kaarina Staudinger-Loppukaarre ja esittelee edellisenä yönä maalaamaansa taulua, joka on täynnä mitä erilaisimpia olentoja, olevaisia, kuten taiteilija niitä itse nimittää. Olevaisia Kaarina on nähnyt ja maalannut pikkutytöstä saakka, eikä niihin aina ole suhtauduttu suopeasti. "Maalaa maisemia minulle sanottiin, mutta miten sitä voi maisemia tehdä kun nämä olevaiset tulevat väkisin kuviin", Kaarina kertoo.

Savonlinnassa asuvan Kaarina Staudinger-Loppukaarteen tuotanto on huiman laaja. Tauluja on laskettu olevan yli neljätuhatta ja uusia syntyy koko ajan. Lähes joka yö Kaarina herää maalaamaan olentoja, jotka ovat kuuluneet hänen elämäänsä lapsesta saakka. Se, mistä olevaiset tulevat ovat taiteilijalle itselleenkin arvoitus. "Jostain minun sisältä ne nousee, mutta mistä ne minun sisälle menee, sanopa se." Aavistuksen Kaarinan öisistä näyistä saa tutustumalla hänen teoksiinsa, joissa unenomainen fantasiamaailma ja lapsen uteliaisuus yhdistyvät koskettaviksi kokonaisuuksiksi.

Yksityiskohta maalauksesta.

Katso Kaarina Staudinger-Loppukaarteen haastattelu!


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 5 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8); vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on toimittanut Timo Juurinen; kuvannut ja leikannut Jaakko Oranen; tuotannon ohjaajana on toiminut Matti Markkanen.


Kuuntele Kaarina Staudinger-Loppukaarteen pitkä haastattelu. (Kesto 20 minuuttia.)


Nettiradio Mikaelin arkistosta: