Outokummun teatteri täyttää tyhjää tilaa

Vitriini-esitys. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Outokummun teatteri tunnetaan kokeilevana harrastajateatteriryhmänä, jonka esityksiltä on lupa odottaa uudenlaista ilmaisua. Vitriini-näytelmässä ryhmä kokeilee ensimmäistä kertaa tanssin keinoja. Jaakko Vehviläisen tarinan käsikirjoittanut ja ohjannut taiteen moniottelija Esko-Pekka Tiitinen luonnehtii moniulotteista näytelmää kollektiiviseksi runoksi, joka jättää katsojalle tilaa kokea asioita omalla tavallaan. Päähenkilö seikkailee maasta ja tunnelmasta toiseen selvittäessään suhdettaan nuoruuden ihastukseensa ja isäänsä.

Outokumpulaisten esitysten käsikirjoitus supistuu harjoituksissa murto-osaan, kun käsikirjoittaja viilaa tekstiään jokaisen harjoituksen jälkeen. Ryhmä ei keikaile lavasteilla, vaan pyrkii pikemminkin täyttämään näyttämöllä ja korvien välissä olevaa tyhjää tilaa. Tiitisen mukaan katsojalle jää näin mahdollisuus punoa omaa sisäistä juontaan mukaan tarinaan.

Esko-Pekka Tiitisen haastattelu nettivideolla.

Esko-Pekka Tiitinen. Copyright: Matti Markkanen
56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 9 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Haastattelijana ja esityksen taltioijana oli Päivi Kapiainen. Haastattelun kuvausi ja editoi Matti Markkanen.

Outokummun teatteri avasi vuoden 2003 Työväen Näyttämöpäivät. Tiitisen mukaan Näyttämöpäivien festivaalihenki tekee vaikutuksen sellaiseenkin kävijään, jolla on ryhmänsä kanssa takana jo puolisen tusinaa visiittiä. Kolmipäiväinen valtakunnallinen harrastajateatterikatselmus on hänen mukaansa tekijöille hyvä henkireikä, kun ympärillä on paljon teatterista aidosti innostuneita ihmisiä.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: