Huovutus sopii saamelaiskäsitöihin

Copyright: Matti Markkanen

Lemmenjokelainen Kaija Paltto perusti oman käsityöyrityksen 1994. Hän valmistaa poronnahasta ja lampaanvillasta niin taidetta kuin käyttötuotteitakin. Aiheet ja ideat värikkäisiin töihinsä hän saa monipuolisesta Lapin luonnosta. Erityisen innostunut hän on huovutuksesta. Tapa, jolla hän villaa käsittelee, on ikivanha keskiaasialainen keksintö. Erikoiset ja sävähdyttävät työt ovat olleet esillä Japania myöten.

Lapin naisen Kaija Palton mukaan rullaustekniikalla huovutetusta villasta voidaan tehdä melkein mitä vain. Aasiassa sitä käytetään muun muassa vaatteisiin ja jalkineisiin, turkkilaiset jopa kattavat asumuksensa tällä muokatulla villalla. Kaija Paltto on tehnyt villasta itselleen osan elantoa. Huopataiteilijan ateljee sijaitsee Lemmenjoella, jossa hän tuotannon lisäksi järjestää myös huovutuskursseja.

Kaija Paltto. Copyright: Inarin viestintäpajalaiset

Videolla Kaija Paltto kertoo, miten villa vie häntä maasta toiseen. Samalla hän näyttää, miten villasta syntyy Lapin maisemia.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 8 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Haastattelijana videolla toimii Anne Lantto ja kuvaajina Jyrki Lepistö sekä Erkki Feodoroff. Tuotannon ohjasi ja leikkasi Matti Markkanen