Päivän työ voi mahtua sekuntiin

Heikki Prepula. Copyright: Jaakko Oranen

Animaatiotaiteilija Heikki Prepula ei syyttä kutsu työhuonettaan museoksi; hän on nimittäin Suomen ainoa animaatioiden tekijä, joka vielä käyttää työssään 16 millimetrin filmiä. "Nykyään animaatiot kuvataan digivideolle ja kopioidaan vasta sitten filmille", Prepula toteaa.

Kössi Kengurun ja Paaperon luojana tunnetuksi tulleen Heikki Prepulan työ vaatii kärsivällisyyttä, sillä päivän työ saattaa näkyä vain sekunnin pituisena jaksona animaatioelokuvassa. "Yleensä kyllä syntyy 5 - 10 sekuntia päivässä", Prepula mainitsee. Kaikkiaan animaatiotaiteilija laskee tehneensä piirroselokuvia noin kuusi ja puoli tuntia.

Kössi Kengurut valloittivat suomalaisten lasten sydämet 60-luvun puolivälissä. Hahmo syntyi, kun piti tehdä olento, joka liikkui helposti. "Pomppiva hahmo oli helpompi tehdä kuin kävelevä tai juokseva. Elettiin kansainvälisyyden aikaa, ja siksi hahmoksi valikoitui jäniksen sijaan kenguru", Prepula muistelee.

Copyright: Matti Markkanen

Katso nettivideolta Heikki Prepulan haastattelu.


56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 7,5 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Haastattelun on tehnyt Timo Juurinen, videon ovat kuvanneet Jaakko Oranen ja Matti Markkanen ja leikannut Matti Markkanen.

Linkki: