Puomilenkistä tuli katoavaa kansanperinnettä

Mauri Tervo ja puomilenkki. Copyright: Jarkko Nevalainen ja Sami Kuittinen

Nurmekselainen Mauri Tervo osaa monien muiden perinnekäsitöiden lisäksi valmistaa myös puomilenkin. Puomilenkkiä on käytetty aikoinaan köyden tapaan uittopuomien sidonnassa. Lenkki tehdään hitaasti kasvaneesta korpikuusesta. Mauri Tervolle puomilenkin teon opetti kymmeniä vuosia sitten eräs vanha metsuri. Nykyisin puomilenkille ei ole juuri käyttöä muutoin kuin matkamuistona.

Puomilenkkiin käytettävä korpikuusi kaadetaan yleensä talvella, ja se lämmitetään kuumassa saunassa. Mauri Tervon työnäytöksessä lämmitys tapahtuu metalliputkessa. Näre lämmitetään veden kiehumispisteeseen, jonka jälkeen se laitetaan tolpan päässä olevaan hahloon. Sitten närettä aletaan kiertää tolpan ympäri sitä samalla pyörittäen niin, että siihen tulee punos. Käyttövaiheessa lenkki puretaan ja laitetaan veteen likoamaan, jonka jälkeen se on valmis käytettäväksi.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 4 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon ovat toimittaneet, kuvanneet ja editoineet Jarkko Nevalainen ja Sami Kuittinen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: