Puustock tuo Etelä-Savon kesään festarihenkeä

Festivaalialueen portti. Copyright: Minna Surakka

Etelä-Savon matkailuvaltit ovat viime vuosina olleet pääasiasssa korkeakulttuuria: oopperaa, balettia ja Retretin taidenäyttelyitä. Kotimaisen rock-musiikin festivaali Puustock paikkaa alueen tapahtumatarjonnassa ammottaneen aukon.


Kuinka ensimmäinen Puustock syntyi, Vesa Kontiainen?


Puustock järjestetään toista kertaa Juvalla 28. heinäkuuta. Viime vuonna festivaali keräsi noin 2 000 kävijää. Festivaalipaikalle, hotelli Juvan takapihalle, mahtuisi väkeä kuusi-seitsemän tuhatta. Festivaalin ohjelmasta vastaava Vesa Kontiainen kertoo, että alussa kävijämääriä nostetaan hissukseen, jotta festivaaliorganisaatio saa kasvaa ja oppia rauhassa. Tärkeimpänä pidetään sitä, että tapahtumasta tulee ihmisille hyvä mieli. Se ei kuitenkaan onnistu, jos järjestelyt ovat pielessä.


Kaksipäiväiseen tapahtumaan vielä matkaa


Jo parin-kolmen tuhannen kävijän keskisuuri festivaali vaatii paljon ennakkovalmisteluja ja vapaaehtoistyövoimaa. Kontiainen kertoo, että festivaalin parissa puurtaa pari viikkoa ennen tapahtumaa parikymmentä ihmistä ja itse festivaalipäivänä väkeä on oltava noin 150. Festivaalialueelle on rakennettava lavan lisäksi sosiaalitilat sekä yleisölle että esiintyjille. Lisäksi on järjestettävä lipunmyynti, hankittava järjestysmiehet ja roudarit, myytävä virvokkeita ja siivottavakin välillä. Esiintyjät on varattava hyvissä ajoin edellisenä talvena ja lupia ison tapahtuman järjestämiseen joutuu anomaan monelta taholta.

Copyright: Tero Surakka
Festivaalijärjestäjän paperisota ei jää huvilupaan


Pekka Kerminen on yksi Puustockin järjestäjistä ja Hotelli Juvan osakas. Hän huomauttaa, että Puustock on varsin esiintyjä- ja yleisöystävällinen tapahtuma. Siisti nurmikenttä ja festivaalialueella sijaitseva hotelli saunoineen ovat harvinaista herkkua, sillä useat festivaalit järjestetään valitettavan usein valtavassa mutalammikossa. Myös esiintymislava on omintakeinen; puinen, purettava lavarakennelma on pääosin Kermisen suunnittelema ja omin käsin kasaama.


Puustockin valmistelut
Esiintyjien viihtyvyys


Festivaaleja on toki järjestetty Etelä-Savossa ennenkin. Mikkelin Dinosaurrock ja Pieksämäen Läsnärock ovat kuitenkin kuopattu jo aikoja sitten, eikä festivaalin järjestäminen näytä näinä aikoina olevan helppoa missään.


Puustockin vahvuudet?
Järjestäjät luottavat Puustockiin kuin pässi sarviinsa


Copyright: Tero Surakka

Ensimmäisen kesän kokemukset olivat rohkaisevia. Palaute on ollut positiivista, yhteistyö viranomaisten kanssa sujui hyvin ja järjestyshäiriöiltäkin vältyttiin. Kontiaisen mukaan nuoret eivät ole sen räyhäkkäämpää yleisöä kuin muutkaan ikäluokat. Hän uskoo, että kun tapahtuman järjestäjät kohtelevat yleisöä asiallisesti ja ystävällisesti, se heijastuu kyllä takaisin.


Onnistuneen festarin resepti?
Yleisöä pitää kunnioittaa


Linkit: