Haavan kanssa taiteilijalle tulee hiki

Copyright: Matti Markkanen

Taiteilija Kari Kärkkäinen tekee puusta taidetta Juvalla, mutta hän ei pidä siitä, että häntä tituleerataan puutaiteilijaksi. Puu on hänen materiaalinsa, mutta hän ei ole naimisissa sen kanssa ja tarvittaessa, jos teos niin vaatii, hän ottaa töihinsä vaikka rautaa. Mieluisin materiaali on kuitenkin puu ja etenkin haapa. Se ei halkeile ja sen työstämisessä voi käyttää niin sanottua haapiotekniikkaa. Puu avautuu kuin lehti, kun sitä kuumentaa, mutta ensin taiteilijan pitää päästä puun sisälle. Siinä hommassa taiteilijalle tulee hiki.

Haavan puuaine on vaaleaa ja kevyttä. Sitä on helppo halkaista ja siksi siitä valmistetaankin esimerkiksi tulitikkuja. Haapa on löytänyt tiensä myös taiteilijan pajaan. Kari Kärkkäinen tekee puusta ja mieluiten juuri haavasta teoksia, jotka vaativat ympärilleen tilaa. Tekemisen tekniikkana Kärkkäinen käyttää mitä tahansa. Puuta voi työstää työkaluilla, tulella tai vaikka kauhakuormaajalla, Kärkkäinen sanoo. Keinoilla ei ole suurta väliä, kunhan päästään itseä tyydyttävään lopputulokseen ja syvälle puuhun.

Kari Kärkkäinen. Copyright: Matti Markkanen

Videolla Kari Kärkkäinen kertoo tiensä taiteilijaksi ja näyttää, miten puusta syntyy taidetta.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 10 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon on toimittanut Mervi Sensio. Sen kuvannut ja editoinut Matti Markkanen.