Rajarock yhdistää pohjoisen rokkareita

Decadence. Copyright: Inarin viestintäpaja

Elokuussa 1989 kokoontui Utsjoen koulukeskukseen kuusi nuorten bändiä Pohjois-Norjan Finnmarkista ja Suomen Lapista yhteiseen koulutus- ja konserttitapahtumaan. Tuon ensimmäisen Rajarockin jälkeen tapahtuma vietti aluksi vaeltelevaa elämää akselilla Kirkkoniemi - Vesisaari - Ivalo. Suomalais-norjalaisesta alusta on kehkeytynyt kaikkia neljää Barentsin maata koskettava nuorten rokkareiden kokoontuminen.

Rajarockille leimallista on koko sen elinkaaren ajan ollut pienimuotoisuus sekä koulutuksellinen luonne. Alusta alkaen tarkoitus on ollut tavoittaa autotalleissa ja kellareissa soittelevia, kehityskelpoisia ja alituisessa keikkapuutteessa eläviä nuorten yhtyeitä. Nimensä mukaan homma on suunnattu pohjoisten rajaseutujen nuorille.

Rajarockin kehittymisen kannalta merkittävää vaihetta elettiin elokuussa 2002 Torniossa ja Haaparannassa. Ruotsi tuli tuolloin tosissaan mukaan. Murmanskin alueelta oli osallistuttu Rajarockiin satunnaisesti jo tuota ennen, mutta Haaparannan tapahtumaan sieltä osallistuttiin kahden bändin voimin. Kokemus oli rohkaiseva ja esille nousi kunnianhimoinen ajatus tehdä tapahtumasta vientituote myös Venäjälle. Rajarockin taiteellinen johtaja, läänintaiteilija Juha Söder Rovaniemeltä pitää kehitystä väistämättömänä:


Viimein Venäjälle


Syksyn 2003 tapahtuman alkutahdit soiteltiin torniolaisessa Jesper-klubissa. Ensimmäiseen konserttiin osallistuivat Drop Tune Heroes Ruotsin Haaparannalta, Metaltears Norjan Vuoreijasta sekä lappilaisyhtyeet The Flaming Armpits Torniosta ja Decadence Inarista. Samat yhtyeet matkasivat alkukonserttia seuraavana päivänä bussilla Apatityyn, joka on noin 60 000 asukkaan kaupunki, Hiipinä-vuorten katveessa 200 kilometriä Murmanskista etelään. Neljän ulkomaisen yhtyeen lisäksi tapahtumaan osallistui kuusi venäläistä kokoonpanoa lähinnä Murmanskin alueelta. Rajarock koostuu konserttien lisäksi työpajatyyppisestä koulutuksesta. Bändit jaetaan soitinkohtaisiin ryhmiin, joissa eri maiden kitaristit, rumpalit ja basistit saavat vinkkejä toimintaansa kokeneemmilta muusikoilta. Inarin Decadencen basisti Sami Huhtamella ja toinen kitaristi Samuli Arrela pitivät Venäjän kokemusta kaikin puolin hyvänä.

Rajarock-yleisöä 2003. Copyright: Inarin viestintäpaja
Klinikat hyödyllisiä


Koko toiminta keskittyi Apatityn kulttuuritalolle, jossa konsertoitiin kahtena iltana kaikkiaan yhdentoista eri kokoonpanon voimin. Rajarockin ennätysyleisö, järjestäjien mukaan runsaat 1000 pääsylipun maksanutta, herätti Decadencen kitaristin Jeremy Quickin pohtimaan yleisön merkitystä soittamiselle.


Venäjän ihmeellinen yleisö


Soittajien ohella myös workshopien kouluttajat tulivat eri maista. Kitaristeja kouluttivat Sergei Philipov Murmanskista sekä Petteri Arvola Rovaniemeltä, josta tuli myös basistiryhmän vetäjä Hannu Raudaskoski. Tapahtuma on koulutusta myös opettajille. Rumpuklinikan vetäjä Johnny Johansen Vesisaaresta oli hänkin tyytyväinen tapahtuman antiin.

Kulttuurin vaihto-ohjelma. Copyright: Inarin viestintäpaja

Hyödyllistä vaihtotoimintaa

Myös Rajarockin sielu, Juha Söder oli iloinen, sillä kokonaisuus pysyi hyvin käsissä, vaikka valmistelutyö tapahtui organisatorisesti sekä alueellisesti hyvin hajallaan. Päävastuun tapahtumasta kantoivat Apatityn kaupunki, Tornion Nuorisopalvelut, Inarin kunnan nuorisotyö ja työllistämishanke Intro. Välttämättömien taustatukijoiden lista on pitkä: Murmanskin aluehallinnon Nuorisokomitea, Norrbottenin maakäräjät sekä Studiefrämjandet, Lapin läänin taidetoimikunta ja nuorisotoimi sekä Finnmarkin läänin kulttuuriosasto. Rajarockin tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä käynti Venäjällä raivasi tietä sille, että tapahtuma otetaan osaksi Barentsin kulttuurivaihto-ohjelmaa.

Barentsin kulttuurivaihto-ohjelmaan

Barentsin alue on hyvin laaja. Komin tasavallasta Venäjältä on sekä maantieteellisesti että kulttuurisesti pitkä matka Norjan Tromsön länsiosiin. Barentsin maat ovat perustaneet erityisen toimiston edistämään alueen nuorisoyhteistyötä. Toimisto ja sen ainoa työntekijä on sijoitettu Murmanskin kaupunkiin. BYCOn koordinaattori Juri Smirnov oli tärkeä lenkki yhteydenpidossa, kun syksyn Rajarockia valmisteltiin.


Todellista Barentsin nuorisovaihtoa


Nuorisovaihtoa. Copyright: Inarin viestintäpaja

Apatityn kulttuuritalon salissa ja käytävillä saattoi törmätä myös videokameroita käyttäviin nuoriin. Viikonlopusta on tekeillä videodokumentti, jonka toteuttamiseen osallistui ryhmä Murmanskissa toimivasta nuorten videokerhosta sekä Inarin kunnan viestintäpajalta. Kunnianhimoisena ajatuksena on yhdistää kaksi samaan tapahtumaan liittyvää näkemystä yhdeksi järkeväksi kokonaisuudeksi. Aivan helpolla tähän ei päästä varsinkin, kun venäläisryhmässä työskentelykielenä käytettävän englannin hallitsee ryhmästä ainoastaan yksi henkilö. Viktora Razeva on kuitenkin hyvin innostunut työstä.


Luova ja haastava tehtävä


Murmanskin ryhmä matkasi marraskuun lopulla viikoksi Ivaloon Inarin viestintäpajan vieraaksi, jolloin käynnistyi dokumentin editointi.

Muurmanskin pajalaiset. Copyright: Inarin viestintäpaja
Ensi vuonna Inarissa


Rajarockin juna jatkaa vääjämätöntä kulkuaan. Kokemukset ovat olleet rohkaisevia ja kysyntää on ollut riittävästi. Lokakuussa 2004 tapahtuma pidetään Inarin Riutulassa Nuorisokeskus Inarin tiloissa. Ja voi olla, että ainakin Jeremy Quick uusii oman Rajarockinsa ensi syksynä.