Luontokuvaaja Reino Turunen on perinteisen valokuvan mestari

Copyright: Reino Turunen

Kuvaaja Reino Turunen on tunnettu henkilö- ja luontokuvistaan. Hänen luontokuvasarjojaan ja multivisioesityksiään on esitetty eri puolilla maailmaa. Reino Turusta pidetään vanhan, perinteisen valokuvan mestarina. Hän löytää valon, värin ja sommittelun avulla luonnon kuvauksellisimmat elementit. Ihmiskuvaajana Turunen saa kuvattavansa unohtamaan kameran rennolla juttelullaan ja herskyvällä huumorillaan, jolloin kuvista tulee luonnollisia ja herkkiä.

Pielisjärvellä syntyneen Turusen tie kuvaajaksi alkoi vuonna 1972 julistekilpailussa palkinnoksi saadulla järjestelmäkameralla. Valokuvaus vei Reinon kerralla mukaansa ja näin syttyi intohimo. 1984 hän jätti työt mainostoimistossa sekä kiertämisen muusikkona tanssilavoilla ja aloitti valokuvaamaan ammattilaisena.

Nettivideolla Reino Turunen kertoo omasta työstään.


56k modeemi/ISDN (184x104, 50 Kbps)
ADSL (368x208, 225 Kbps)


Reino Turunen. Copyright: Ismo Kari

Nettivideo kestää noin 4 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon on tehnyt lieksalaisopiskelija Ismo Kari.

Valokuvauksen opetustyö on vienyt Reino Turusta ympäri maata Helsingistä Kilpisjärvelle. Myös videokuvaus tuli mukaan, kun häneltä kyseltiin, eikö hän voisi kuvata myös video-ohjelmia. Tuorein video-ohjelma kertoo Vienan Karjalasta. Omatuotantona on valmistumassa myös Luentosinfonia.

Kuvaajan matkoilla on tapahtunut monenlaista. Lapissa hän ajoi syksyn liukkailla keleillä porotokkaan romuttaen auton korjauskelvottomaksi. Mennessään hiihtäen kuvaamaan joutsenia, hän putosi kevätjäihin ja odotti hyisessä vedessä pelastajiaan 40 minuuttia. Myös mukavia muistoja on matkan varrelta tarttunu mukaan, esimerkiksi talojen välisellä kujalla olevan laitapuolen kulkijan tapaaminen Helsingissä.