Luontokuvaan ei välttämättä tarvita erämaata

Copyright: Kari Reponen

Mikkeliläinen, valokuvasta harrastava Kari Reponen etsii arkielämän vastapainoa ottamalla luontokuvia, jotka ovat päätyneet oman albumin lisäksi useisiin kilpailuihin ja laatujulkaisuihin. Vaikka Reposen mielestä kuvaaminen onkin paljolti tekniikkaa, siinä on olennaisinta se, mitä yksilö näkee ja oivaltaa. Reponen kuvaa mielellään luonnon kiertokulkua ja eläimiä. Mahtavia kuvauskohteita hän löytää lähiluonnosta, kodin nurkalta, asutusalueen vierestä. Erämaata tai eksotiikkaa ei hyviin kuviin välttämättä tarvita.

Leipätyönään mikkeliläisen ilmaisjakelulehden myyntipäällikkönä toimiva Kari Reponen sanoo, että hyvä luotokuva syntyy monista tekijöistä. Esivalmistelut ovat tärkeitä, mutta kuvaaja tarvitsee myös paljon omaa näkemystä, oivaltamista, tekniikan ja materiaalin hallintaa ja silkkaa tuuriakin. Näillä elementeillä Reponen on saavuttanut lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja kansainvälisiltäkin areenoilta. Vuonna 1993 mies nappasi punatulkkukuvallaan Suomen Vuoden luontokuva -palkinnon. Se oli ensimmäinen kerta, kun Reponen ylipäätään osallistui kilpailuun. Mies nauraakin, että voitto oli tälle yhtä suuri yllätys kuin lottovoitto jollekulle. Sittemmin kuvia on julkaistu myös arvostetuissa kansainvälisissä julkaisuissa, kuten National Geographic -lehdessä. Myös voittoisat petolintujen kuvat syntyvät lähiluonnossa, alle sadan kilometrin säteellä kotoa. Petolintujen kuvaamiseen Reponen käyttää haaskoja, joita hän hankkii syksyisin sikaloista.

Copyright: Matti Markkanen

Hyvistä kuvistaan kuuluisa Reponen kertoo videolla, mitä luonto tarjoaa kuvaajalle ja millä tasolla suomalaiset luontokuvaajat ovat kansainvälisellä kentällä.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 8 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon toimitti Mervi Sensio ja sen kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: