Saamelaisnuorten taidetapahtumassa nautittiin musiikista

Copyright: Anne Lantto

Saamelaisnuorten taidetapahtuma on tärkeä saamen eri kieliä ja kulttuuria säilyttävänä tapahtumana, sillä siellä saamelaisnuoret voivat hyödyntää musiikin keinoin omaa äidinkieltään. Lisäksi paikan päällä näkee lapinpukujen monen kirjon ja voi nauttia saamenkielisestä musiikista. Jo perinteeksi muodostunut taidetapahtuma järjestettiin tänä vuonna 2003 Utsjoella, Utsjokisuun yhteiskoulun tiloissa. Pohjois-saameksi tapahtuman nimi on Sámenuoraid dáidda dáhpahus.

Taidetapahtuma keräsi jälleen monia nuoria laulajia ja soittajia ympäri Lappia, Suomen saamelaisalueelta. Norjasta oli saapunut Karasjoen lauluryhmä esiintymään tapahtumassa. Esiintyjinä Utsjoella nähtiin ja kuultiin saamelaisalueen eri peruskoulujen ja lukioiden oppilaita. Esityksiä oli runsaasti ja ne olivat korkealaatuisia. Saamelaismuusiikin tyylejä oli mukana laaja skaala: perinteistä saamelaista joikua, klassista laulua, rockia, räppiä ja niiden yhdistelmiä.

Anni Näkkäläjärvi. Copyright: Anne Lantto

Suomen saamelaiskäräjien jäsen Anni Näkkäläjärvi kertoo, että saamelaisnuorten taidetapahtuma vahvistaa saamen kielen, kulttuurin ja käsityöperinteen säilymistä. Näkkäläjärvi harmittelee sitä, ettei ensimmäisiä saamelaisnuorten taidetapahtumia ole dokumentoitu kunnolla. Nyt ei voi katsella historiaa taaksepäin. Utsjoella järjestetyn taidetapahtuman musiikki koostuu Annin mukaan etnohenkisistä perinteisistä joiuista ja vanhojen perinteisten kappaleiden uudelleen sovituksista. Musiikki muokkautuu näin rockin, räpin ja muiden tyylien malleihin ja niiden sekoituksiin. Aivan uutta saamelaista musiikkia ei paljoa kuulla.

Syksyllä 2003 Utsjokisuun koulun ala-asteelta koulun yläasteelle siirtynyt Niiles Holmberg uskoo jatkossakin osallistuvansa saamelaisnuorten taidetapahtumaan esiintyjänä. Saamelaisnuorten taidetapahtumassa Niiles kulki joikaten porotokkansa kanssa tunturilla, lähti kosiomatkalle ja meni naimisiin. Musiikkiesitys vei sarjansa voiton, ja sai tuomariston spekuloimaan, oliko esityksessä liikaa teatteria tai näyttelemistä.

Syksyllä 2003 Utsjokisuun koulussa lukion penkillä aloittanut Laura Holmberg esiintyi saamelaisnuorten taidetapahtumassa joikaten luonnonvalkeassa lapinpuvussaan. Utsjokisuun koulun lauluryhmä esitti pari perinteistä joikukappaletta, jotka oli kuitenkin sovitettu uudelleen, vähän rockimpaan kuosiin. Yhden kappaleen Laura säesti pianolla, ja toisessa 'Eadni Nieida' -kappaleessa hän oli yksi laulajista. Lukion jälkeen Laura haluaisi ainakin käväistä vähän suuremmassa maailmassa, esimerkiksi Oulussa lukemassa psykologiaa tai lääketiedettä. Mutta samalla hän tuumaa, että suunnitelmat voivat vielä muuttua vaikka päivittäin. Tarkoituksena on kuitenkin jatkaa musisointia ainakin pianolla.

Copyright: Anne Lantto

Utsjokisuun yhteiskoulun opettaja Nilla Tapiola ohjasi koulun 0-6 -luokkalaisten musiikkiryhmää, joka voitti monimuotoisella esityksellään oman kilpailusarjansa. Nilla oli mukana myös Saamelaisnuorten taidetapahtuman järjestelyissä. Järjestäjillä oli aikomuksenaan koota ryhmä ihmisiä, jotka valitsisivat oman suosikkijoukkueensa musiikin kirjosta, mutta sitä he eivät ehtineet tehdä. Tapiola on sitä mieltä, että saamelaisalue tarvitsee oman joiku- tai saamenmusiikkitähtensä, sillä se innostaisi nuoria joikaamaan ja nuoret saisivat kipinän esiintymiseen.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Pääosin saamenkielinen nettivideo kestää noin 10 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon toimitti ja editoi Anne Lantto. Kuvaus Sami Maununen ja Anne Lantto.

Ensi vuonna 2004 saamelaisnuorten taidetapahtuma järjestetään Enontekiöllä, ja siellä esitysten teemana on tanssi. Mikäli haluaa mennä tapahtumaan paikan päälle nauttimaan saamelaistaiteesta, on hyvä varautua siihen, ettei suomen kielellä kuule juontoja tai esiintyjien esittelyjä.

Nettiradio mikaelin arkistosta: