Hyppy tyhjyyteen kiehtoo äärilajien ammattilaista

Iiro Seppänen. Copyright: Iiro Seppänen

Taikuri Iiro Seppäsen ura kääntyi viitisen vuotta sitten vaarallisemmille poluille. Äärikokemuksista on tullut elämäntapa ja taikurista täysitoiminen base-hyppääjä. Kesäkuun alussa yksi extreme-ammattilaisen lapsuuden unelmista toteutui, kun miehen Xon-nimikkoelämyspuisto avattiin Mikkelin Anttolaan.

"Olin tehnyt paljon esiintymisiä taikurina jo todella monta vuotta. Ehkä poltin itseni loppuun esiintymällä liian paljon, ja venyttämällä itseäni joka juhlaan. Aloitin välivuoden pitämisellä ja yritin täyttää sen mahdollisimman jännittävillä asioilla."
Koska kokemukset olivat niin suuria, välivuosi sai jatkoa. Tämän vuoden alussa Seppänen huomasi olevansa enemmän täysitoiminen base-hyppääjä kuin taikuri. Tällä hetkellä lähes 90 prosenttia hänen ajastaan kuluu laskuvarjohyppyihin kiinteältä alustalta. Näitä base-hypyn alustoja voivat olla esimerkiksi rakennus, antenni, silta tai vuori.


Elämäntapa, ammatti vai harrastus?


Seppänen kokee saavansa huimista lajeista elämäänsä sisältöä, haasteita ja saavutuksia. Jos hänellä ei olisi intohimoa laskuvarjolla hyppäämistä kohtaan, hän ei lähtisi sellaista tekemään. Oma halu tehdä asioita menee myös suurten taloudellisten motivointien edelle. Fiilis on lajin tärkein anti. Seppänen myöntää, että hänellä oli myös sellainen kausi, jolloin oli pakko tehdä aina vain vaikeampia ja vaikeampia hyppyjä, jotta sai vereen saman määrän adrenaliinia kuin ensimmäisellä kerralla.
"Nyt olen kuitenkin oman alani ammattilainen, en enää katso asioita vain sillä mielellä, että tästä tulee jännittävä elämys. Täytyy pitää itseni terveenä, koska tämä on elinkeino ja jos loukkaannun, en pysty tekemään työtäni."


Hienoin extreme-kokemuksesi?


Base-hyppääminen on 28-vuotiaan Seppäsen mukaan maailman vaarallisin urheilulaji. Lajin pariin ajautuvien ihmisten täytyy olla hyvin varmoja itsestään ja luottaa tietotaitoonsa. Seppänen itse vaatii ideaaliolosuhteet ennen kuin ryhtyy hyppäämään, mutta silti jokaiseen hyppyyn sisältyy riski loukkaantumisesta tai kuolemasta.
"Fakta on, että olen tekemisissä lajin kanssa, jossa yksikin virhe saattaa maksaa hengen. Minkäänlaista virhemarginaalia ei ole."
Jokaisella lajin harrastajalla on riski loukkaantua, nähdä loukkaantumisia ja menettää ystäviä. Jos hyppäämistä jatkaa tarpeeksi pitkään, on erittäin todennäköistä, että se koituu kohtaloksi. Isoista panoksista huolimatta ihminen, joka harrastaa base-hyppäämistä, on Seppäsen sanoin "aika sujut näiden asioiden kanssa".


Miten psyykkaat itseäsi ennen hyppyjä?
Miten lähipiiri suhtautuu elämäntapaasi?


Copyright: Iiro Seppänen

Seppänen toimii kesäkuun alussa Mikkelin Anttolaan avatun elämyspuisto Xon:in osaomistajana. Puistoon tulevilla asiakkailla ei hänen mielestään ole minkäänlaista loukkaantumisvaaraa. Riskikerroin on toista luokkaa kuin Seppäsen omassa työssä. Puiston turvajärjestelyt ovat moninkertaiset. Jokainen puiston työntekijä koulutetaan benji-hyppyjen tai -katapultin ammattilaiseksi, joka pystyy ottamaan vastuun asiakkaista.
"Päämääränä on se, että kuka tahansa voi tulla puistoon ja kokea jännittäviä elämyksiä ja saada tavallaan samanlaiset kicksit, kuin mitä itse saan omissa lajeissani."
Seppänen on nähnyt vastaavanlaisia extreme-puistoja muualla Euroopassa, joten kun Xon-puiston rahoittaja otti häneen yhteyttä, idea kuulosti jännältä.
"Tavallaan tämä on tämmöinen isojen poikien hiekkalaatikko, mihin voin tulla kavereiden kanssa leikkimään," hän virnuilee.


Toteutunut lapsuuden unelma


Iiro Seppäsen ja hänen firmansa lisäksi elämyspuistoprojektissa ovat mukana sijoittaja Keijo Herd sekä Ollinmäen viinitila. Pääasiallisesti puisto on suunnattu yrityksille motivointikäyttöön ja henkilöstön ryhmähengen rakentamiseen. Myös polttariporukat ovat potentiaalinen kohderyhmä. Perinteinen lasten huvipuisto Xon ei ole, vaan se on tarkoitettu vähän vanhemmalle ikäpolvelle.
Seppänen toivoo, että ihmiset löytävät puiston ja tulevat hakemaan elämyksiä. Hän odottaa puiston tuovan paljon nauruja, iloisia kirkaisuja ja hyvää tunnelmaa. Hän yrittää itse piipahtaa puistossa aina kun käy Suomessa. Puistoa on tarkoitus kehittää hiljalleen suuremmaksi ja hankkia joka vuosi uusia laitteita.
"Laajennetaan ja pidetään asiakkaat tyytyväisinä. Sitten olen saanut tästä kaiken mitä haluan."


Suosikkilaitteesi Xon-puistossa?


Vaikka Iiro Seppänen on viidessä vuodessa ehtinyt kokeilla lukuisia ääriurheilulajeja, löytyy vielä asioita, joita hän haluaa tehdä. Surffaus, syväsukellus ilman laitteita ja ylipäätään vesi elementtinä kiinnostavat häntä.


Entäpä avaruus?
Mikä hurjapäätä pelottaa?


Seppänen aikoo pysyä alalla niin kauan kuin se tuntuu hyvältä. Jos extreme alkaa maistua puurolta, hän etsii uuden intohimon kohteen. Monet iskut, tällit ja murtumiset ovat jo jonkin verran hidastaneet miehen menoa.
"Luulisin, että teen tätä muutaman vuoden itse aktiivisesti. Sitten siirryn enemmän tuotantoon ja kameran taakse, mutta jotain tähän alaan liittyen kuitenkin", Seppänen pohtii. Internetissä hän päivittää viikoittain extreme-aiheista kotisivustoaan, jossa voi esimerkiksi katsella videopätkiä hänen hypyistään. Tietokonehommien lisäksi Seppäsen normaalipäivät kuluvat lähinnä fyysistä kuntoa treenatessa ja eri puolilla maailmaa hyppiessä. Taikurin ura sellaisenaan ei enää tunnu kiinnostavalta, mutta hän toivoo keksivänsä näkökulman, jonka avulla voisi tulevaisuudessa yhdistää taikatemput ja extreme-lajit.

Jutussa käytetyt kuvat ovat Iiro Seppäsen luvalla.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: