Kolmesti Shakespearea Kainuussa

Copyright: Juha Leinonen

3xShakespeare on Kajaanin kaupunginteatterin 25. juhlavuoden produktio. Kajaanin kaupunginteatteri pyrkii viemään teatteria alueensa eri kuntiin, ja 3xShakespeare on onnistunut esimerkki tästä. Trilogian jokainen osa on viety itsenäisinä esityksinä Vuolijoelle, Paltamoon ja Ristijärvelle. Lopulta se on yhdistetty Kajaanissa esittämistä varten n. nelituntiseksi yhtenäiseksi trilogiaksi. Esitykset Kajaanin Kaupunginteatterissa pidettiin 15.-23.5.2004.

3xShakespeare kulkeutuu kuuman kesän ja kostean syksyn kautta vääjäämättömästi kohti armotonta talvea, lähimenneisyydestä tulevaisuuteen, kuuman keltaisesta verenpunaiseen ja lopulta siniseen. Jokainen trilogian osa on nykyistetty Shakespearen samannimisestä näytelmästä. Vuolijoen Otelloon on tosin käytetty lisäksi mm. Kesäyön unta.

Hylätyksi tulemisen pelko, rakastamisen vaikeus ja vallanhimo sokeuttavat näytelmien henkilöt äärimmäisiin tekoihin. Rakastetaan, vihataan ja murhataan omalla tavallaan. Trilogia tutkii ihmisyyttä kolmesta eri näkökulmasta, kolmen eri näytelmän kautta. Työryhmän tulkinnat tutuista klassikoista sisältävät iloa ja surua, kiihkoa ja rauhaa.

Näytelmän ohjauksen, koreografiat, lavastukset, äänet ja valot ovat tehneet ammattilaiset, rooleissa sen sijaan nähdään yli 40 kainuulaisnuoren työpanos. Osa heistä on vasta-alkajia, ja osa on jo aiemmin nähty näyttelemässä. Produktion aikana nuoret osallistuivat kolmelle eri kunnissa järjestetylle viikonloppuleirille. Leireillä he harjoittelivat teatterin eri osa-alueita kuten tanssia, äänen muodostamista ja ilmaisutaitoa.

Vuolijoen Otello
"Desdemonan liina, jota juonitteleva, Otellon mieltä myrkyttävä Jago käyttää uskottomuuden todistuskappaleena, on vaihtunut hiekkarannalta siepatuiksi ja Cassion taskuun tungetuiksi rintaliiveiksi. Sukellukset Romeoon ja Juliaan sekä Kesäyön uneen istuvat nekin luontevasti tähän Kainuuseen sijoitettuun ja likelle tätä päivää tuotuun tarinaan. Kajaanin kaupunginteatterin viesti Shakespeare-trilogian kautta on selvä: teatteri kantaa huolta alueensa ihmisistä ja heidän tulevaisuudestaan ja on valmis satsaamaan siihen aikaa, rahaa ja työtä. Se on hienoa."
Sinikka Viirret, Kainuun Sanomat 1.12.2003

Copyright: Juha Leinonen

Paltamon Macbeth
"William Shakespearen Macbeth puhuu vallasta ja siitä, mitä tapahtuu, kun ihminen on valmis millaisiin tekoihin vain saadakseen itselleen valtaa. Nimenomaan itselleen, ei asialleen. Hukkuuko omantunnon huuto vai nirhiikö petollisin teoin saatu valta ihmisen? Taiteen ammattilaisten ja paltamolaisnuorten yhteisessä Macbeth-näytelmässä, joka on Shakespeare-trilogian toinen osa, on säilytetty osia Shakespearen asetelmasta. Uudelleen dramatisoitu näytelmä on jysäytetty tähän päivään, osaksi nyt elettävää todellisuutta ja miljöötä. Sen kasvot ovat kovat."
Anniina Jokinen, Kainuun Sanomat 2.2.2004

Ristijärven Hamlet
"Viekoittelevin piirre näissä kainuulaisnuorten ja teatterin ammattilaisten yhdessä työstämissä esityksissä on ennalta arvaamattomuus. Koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Sitä ei tiedä edes silloin, kun näyttämölle on tuotu yksi maailman tunnetuimmista draamoista, Shakespearen Hamlet. Pitkästymään näiden esitysten katsomoissa ei pääse, siitä pitävät huolen uusi, outo ja yllättävä sekä niihin lyöttäytynyt nuori energia"
Sinikka Viirret, Kainuun Sanomat 14.4.2004