Salla Simukka kirjoittaa rajua proosaa tavallisista nuorista

Salla Simukka. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Tampereelta kotoisin olevaa kirjailija Salla Simukkaa kiinnostaa kirjoittaa erilaisista nuorista, niistä tavallisten kotien kasvateista, joilla ei välttämättä ole nykyään niin vaikeaa eikä napit vastakkain perheen kanssa. Raju proosa ei välttämättä vaadi rajua aihetta, vaan rajuus syntyy tavasta tuottaa tekstiä, kirjailija miettii. "Rajua proosaa voi kirjoittaa mistä vain, vaikka häkin hankkimisesta lemmikkikanille". Häntä kutkuttaa etsiä erilaisia näkökulmia nykynuorten elämään ja murtaa käsityksiä, että nuoria voisi kohdella massana.

Tällä hetkellä 23-vuotiaan Salla Simukan kirjailijan ura lähti liikkeelle sattumalta. Hän kirjoitti vuonna 1999 WSOY:n nuorten kirjakilpailuun tarinan Kirsikasta, joka rakastuu lukiossa toiseen tyttöön. WSOY lupaisi, että tarina julkaistaan kirjana. Kun enkelit katsovat muualle -kirja julkaistiinkin vuonna 2002 ja sille jatkoksi ilmestyi 2004 Minuuttivalssi. Tarina kaapista ulos tulevista lesbotytöistä sai paljon julkisuutta. Aihetta pidettiin tuoreena. Kirjailija itse yllättyi palautteesta. Hän oli halunnut kirjoittaa kirjan siitä, kuinka perhe ja kaverit hyväksyvät tyttöjen seurustelun ja kirjan jännitteiden piti kummuta muista aiheista.


Rajua ei tarvitse olla aiheen, vaan sen miten sitä käsittelee
Nuortenkirjoissa homoseksuaalisuudesta ei oltu kirjoitettu näin
Hahmot syntyvät tuttuja piirteitä yhdistelemällä


Kirjailijaa ärsyttää nuorten kohteleminen epämääräisenä laumana, jossa kaikkien odotetaan tekevän ja ajattelevan samalla lailla. Tavallisten kotien tavallisille nuorille voi hänen mielestään tulla mieleen, että olen nöösi ja tylsä, kun elämässä ei ole olevinaan suurta draamaa.


Pienet jutut ovat jännittäviä


Media lataa nykynuorille paineita näyttää tietyltä ja käyttäytyä tiettyjen odotusten mukaan. Salla Simukkaa hämmentää etenkin se, että nuorten tyttöjen odotetaan näyttävän eroottisilta ja seksikkäiltä. Kehosta tulee nuorille paineita tuova projekti, jossa ei ole varaa epäonnistua, ettei olisi huono ihminen.


Paineita vastaan kamppailu on vaikeaa


Hän uskoo, että nuorilta ovat seksiin liittyvät peruskäsitykset hukassa. Pornoa on nähnyt ehkä yhä useampi, mutta seksuaalisuudesta ja seksistä toisen ihmisen kanssa ei välttämättä ole tietoa. Kirjailijalle siinä onkin haastetta. Hän haluaisi kirjoittaa nuorten seksuaalisuudesta seuraavaksi, kunhan tekstistä ei tulisi liian opettavaista.


Peruskäsitykset seksistä ovat hakoteillä


Nuorisokirjailija toivoo, että kirjoja lukisivat kaikenikäiset. Palaute nuorilta on kuitenkin sitä kaikkein arvokkaita, että tietää mikä on kolahtanut ja mikä ei. Tähän mennessä palautteiden henkilökohtaisuus on yllättänytkin.


Sähköpostissa kerrotaan sellaistakin, mitä ei yleensä sanota


Saamaansa kritiikkiä Simukka pitää positiivisena. Lastenkirjailijoille on tuttu kysymys, että koska ilmestyy lastenkirjojen jälkeen ns. oikeita kirjoja. Simukka pitää moisiin kysymyksiin syypäänä kirjailijoita itseäänkin. "Jos asiasta valitetaan joko ajan, voi jäädä kuva, että asiantila on hyväksytty".


Toisesta kirjasta löydettiin muutakin kuin homoseksuaalisuus


Salla Simukka opiskelee Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä ja kirjallisuutta, naistutkimusta ja luovaa kirjoittamista. Mielessä pyörivät uudet aiheet kirjoiksi ja ennen kaikkea kokeileminen.

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Vielä ei tarvitse ruveta Paasilinnaksi


Pohjoismaissa nuorisokirjallisuutta arvostetaan ehkä enemmän kuin meillä, vaikkei ero olekaan huikea, Simukka miettii.


Kirjoja ilmestyy enemmän laidasta laitaan


Linkit: