Palat hevosen ohjaksista vanerilevylle ja mäkeen!

Copyright: Oku Luukkainen

Lumilautailu sai alkunsa 1960-luvulla Yhdysvalloissa. Sen juuret juontuvat laine- ja rullalautailusta, joiden talviseksi vastineeksi se alun perin kehitettiin. Tuoreeltaan lumilautailun sallivat rinteillään vain muutamat hiihtokeskukset. Harrastajia ei ollut paljon, mutta he olivat sitäkin omistautuneempia lajilleen.

Hiihtokeskukset kiinnostuivat tästä uudesta ja vapaasta lajista laskettelun suosion hiipuessa 1980-luvulla. Vuoteen 1989 mennessä lumilautailu hyväksyttiin laskettelun rinnalle jo useimmissa hiihtokeskuksissa. Lumilautailun suosio alkoi kasvaa nopeasti. Vuonna 1994 lumilautailu valittiin yhdeksi olympialajiksi, ja näin ollen se vakiinnutti asemaansa huippu-urheiluna.

Jari Tuohimaa on mikkeliläinen lautailija. Talvella hän harrastaa lautailun ohella mm. jääkiekkoa. Suksien kautta Tuohimaa löysi lumilaudan ja kun kaveritkin laskivat niin "mäkeen vaan sit". Jari ei ole kilpaillut paljoakaan vaan on keskittynyt lautailun tärkeimpään osaan, hauskanpitoon kavereiden kanssa.


Ensimmäistä kertaa mäessä
Vauhti ja tasapaino lumilautailun a ja o


Mikkelin Tornimäeltä löytyy muun muassa 5 rinnettä, 3 hissiä, lumilautastreet, boardercros-rata, ilmainen lastenrinne ja hissi. Suomessa lautailijoille löytyy runsaasti harjoittelupaikkoja, mutta parhaat rinteet löytyvät ulkomailta. Itävalta on suomalaisten laskettelijoiden suosima kohde, jonne myös nuoremmat menevät "laskettelurippikouluun".


Mikkelin laskettelumahdollisuudet
Porukassa on hauskaa


Ensimmäisten olympiamitaleiden kohtalosta käytiin kamppailua 1998 Naganossa, jossa Suomellakin oli vahva osanotto. Salt Lake Cityssä 2002 Suomea oli edustamassa half pipessä neljä miestä ja kolme naista ja radalla yksi naisissa sekä miehissä. Kaikkia lautailijoita lajin siirtyminen olympiakisoihin ei miellyttänyt. Asiaa vastaan olevat puhuivat lajin "aitouden menettämisestä".

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Lumilautailu olympialajina


Suomen laskettelujoukkueeseen kuuluu 12 loistavaa laskijaa. Joukkue kiertää jatkuvasti harjoitteluleirejä ja erilaisia kisoja. Jari Tuohimaan mukaan huipulle on kuitenkin yhtä vaikeaa nousta kuin päästä F1-kuskiksi, mutta jokainen voi aloittaa harrastuksen ja ottaa suureksi tavoitteeksi oppia laskemaan lumilaudalla.


Rooli elämässä
Nuoret ja lautailu


Lumilautailusta on tullut trendilaji ja sen myötä lumilautailijoille on tarjolla kalliita merkkivaatteita ja muita tuotteita.


Ratkaiseeko raha?
Trendilaskijoita


Jokaisesta lajista löytyy omat riskit, Jarin mukaan kaikkea voi kokeilla, mutta mukana pitää olla maalaisjärkeä. Mitään vakavaa Jarille ei ole lajin parissa tapahtunut lukuun ottamatta pieniä niksahduksia. Mutta eihän ihminen voi pumpulissa elää, Jari kommentoi.

Suomessa lumilautailu on juniorityön osalta alussa, mutta lautailun oppii parhaiten kokeilemalla itse ja taitojen parantuessa voi kokeilla jyrkempiä ja pitempiä rinteitä.


Juniorityö
"Kovin temppu"


Mitä lautailu sitten maksaa?

Copyright: Oku Luukkainen

Kuvittelin olevani lajia aloitteleva harrastajalautailija ja laskin kuinka paljon saisin tuhoa lompakolleni hankittuani kunnon vaatteet ja laudan, jolla aloitteleva snoukkaaja pääsisi alkuun. Sopivan laudan löysin käytettynä 380 eurolla. Pakettiin kuuluivat myös siteet ja kengät. Uutena tämä setti olisi maksanut huomattavasti enemmän. Loput ostokset päätin suorittaa rahaa säästelemättä ja ostaa kaiken uutena ja tuoreena.

Lasketteluhousuihin upposi 190 euroa, hanskat tulivat maksamaan 30 euroa, kypärä irtosi 100 eurolla ja lasketteluun sopiva merkkitakki maksoi 119 euroa. Äidin ompelema villapipo sai kyytiä, kun kauppakassiin löysi tiensä rinteillä oleskeluun sopiva pipo, jolle tuli hintaa 30 euroa. Ilman suojavarusteita mäkeen ei ole menemistä. "Selkäpanssari" ja "alaruumiin suoja" vähensivät rahavarojani 150 eurolla.

Jotta mäessä kovassa vauhdissakin näkisi jotain eteensä, hankin laskettelulasit, joista pulitin 50 euroa. Laudalle kaveriksi hankin lautakassin, jossa sopi kantaa vaikka prinsessaa. Tälle hienoudelle tuli hintaa 190 euroa. Toki halvempiakin malleja löytyi, mutta tästä mallista oli myös renkaat. Luulin jo kaiken tarvittavan olevan kasassa, mutta matkaan jäi vielä lautavahaa 9,90 euroa euron edestä ja 11 euroa maksava harja vahauksen viimeistelyyn. Jotta koiranilmoillakin voisin nauttia laskettelun riemusta, hankin snoukkausvideon 37,50 eurolla. Nyt oli sitten kaikki tarvittavat välineet ja vaatteet hankittu hintaan 1297,40 euroa. Ja ei kun mäkeen!

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: