Syysrysäys - sisukas omalaatuinen rockfestivaali Paltamossa

Copyright: Ville Keränen

¨Parempaa pienimuotoista meininkiä saa hakea. Kesäloman viimeiset festivaalit tarjoavat ilmaiseksi laadukasta kotimaista rock-musiikkia ja uskomattomia show-esityksiä. Paltamon kesäteatterin ympäristö tarjoaa oivat puitteet festarille. Päivä ja pimenevä ilta ääni- ja valomaisemineen ovat paras yhden illan juttu, jonka olet koskaan kokenut. Ottaminen tai jättäminen jää Sinun käsiisi; kylmäksi jääneet syyttäköön itseään tai ilmastoa.¨. Näin kuvaillaan Syysrysäyksen nettisivuilla kesällä 1999.

Syysrysäyksen järjestää Tarve Vaatii ry, jonka perustajajäseniä ovat Sami Kämäräinen, Vesa Pisto, Juha Kotimäki (ei enää kuvioissa mukana) sekä Mikko Anttonen. Nämä herrat vastasivat järjestelyistä alussa, mutta nyttemmin mukaan ovat liittyneet astetta nuoremmat kaverit Saku Kämäräinen ja Johannes Pykäläinen, joita tässä on haastateltu ja käytetty siten lähteinä. Tarve Vaatii ry on pieni (niin kuin kaikki hyvä), sille viitoitetun tien kulkija ja hyvällä mallilla hetkellisiä onnentunteita jalostava yhdistys, jonka tarkoitus on viedä eteenpäin ja kehittää kainuulaista kulttuurielämää.

Copyright: Syysrysäys
Tarve vaatii ry pähkinänkuoressa


Syysrysäys on järjestetty vuodesta 1998 varsin pienellä paikkakunnalla, Paltamossa, ja ennen kaikkea erikoisella paikalla: kesäteatterilla. Useampana vuonna Syysrysäyksen järjestäminen on ollut tiukassa, mikä on johtunut rahoituksen puutteesta. Rahoitusta on aikojen saatossa saatu mm. Suomen Kulttuurirahastolta, Kainuun Liitolta, Oulujärvi Leaderiltä sekä paikallisilta yrityksiltä.

Copyright: Ville Keränen

Syysrysäys on pyrkinyt kasvamaan vuosi vuodelta, mutta valitettavasti huippu, ainakin toistaiseksi, saavutettiin vuonna 2000, jolloin mukana oli mm. Flaming Sideburns. Historiassa huomioitava on myöskin vuosi 2002, jolloin Syysrysäys haki uutta potkua Helsingistä, Tavastia rock-klubilta. Kaikesta huolimatta Syysrysäys teki komean paluun tänä kesänä, kun paikkana oli jälleen jo legendaarinen Paltamon kesäteatteri ja esiintyjinä oli mm. Cleaning Women, Astro Can Caravan, The Rollstons sekä Barcelona Pavilion (Kanada).


Mitä mieltä Syysrysäyksestä?


Paltamon kesäteatteri tarjoaa loistavat puitteet tällaisen pienehkön rock-festivaalin järjestämiseen. Penkit tarjoavat istumatilaa, mutta aivan lavan lähellä on myös permantoa, jossa tanssahdella. Kesäteatterin voi satunnainen ohikulkija löytää Paltamon keskustan välittömästä läheisyydestä suurten puiden keskeltä. Kesällä paikallisen harrastelijateatterin näytelmässä käytetyt lavasteet mukautuvat kätevästi omalaatuiseksi esiintymislavaksi joka vuosi. Illan pimetessä ja musiikin ystävien uskaltautuessa tanssimaan tunnelma on kerrassaan ainutlaatuinen.


Kainuussa voi tehdä mitä haluaa


"ILOS ELLEE PITTÄÄ,
VAIKKA PÄIVEE VÄHEMMÄN"