Itsehoitoa taiteen avulla

Copyright: Mervi Sensio

Käsitöiden ja taiteen tekemisestä on monille ihmisille löytynyt ratkaisevaa apua vaikeissa elämäntilanteissa ja ongelmissa, sanoo VTT Maaria Linko, joka on analysoinut kuvataiteen kokemisesta kertovia omaelämäkertoja. Tutkimus pohjautuu vuonna 1995 toteutetun Elämysten jäljillä -kirjoituskilpailun aineistoon. Kirjoituskilpailussa suomalaisia pyydettiin kirjoittamaan kokemuksiaan taiteesta.

Naiset tarttuivat pensseliin tai kutimeen, kun sairaus iski läheisiin perheenjäseniin, avioero horjutti perusturvallisuutta tai vauvan tulo järkytti nuoren naisen minäkuvaa. "Taiteen tekeminen merkitsi ristiriitaisissa tilanteissa mielenrauhan saavuttamista, eheytymistä", kuvaa Linko.


Milloin taiteen tekeminen auttoi?


Ihmiset olivat itse löytäneet keinon terapoida itseään, vaikka eivät olleet lukeneet ainoatakaan elämänhallinnan opasta tai käyneet yhdelläkään positiivisen ajattelun kurssilla. Joskus taidenäyttelyssä käynti muodostui terapeuttiseksi kokemukseksi. Iäkkäät kirjoittajat muistelivat, kuinka pula-aikana värikäs puotipaperin pala tai pakkaus syöpyi mieleen ja ilahdutti.

Useimmat taiteesta apua saaneet olivat olleet koko ikänsä kiinnostuneet kuvataiteista ja kouluaikana pitäneet piirtämisestä, mutta harrastus oli saattanut välillä unohtua. Kun taiteen tekeminen oli kriisin kohdatessa löydetty uudelleen, se säilyi tärkeänä siitä eteenpäin.

Maaria Linko. Copyright: Riitta-Leena Inki

Tutkija Linko yhdistää sukankutojat ja pitsinvirkkaajat monissa muissakin kulttuureissa näkyvään perinteeseen, jossa käsityön tekemisellä halutaan tehdä hyvää toisille ja rakentaa suku- ja perheyhteyttä.

Tutkija muistuttaa, että kyseessä ei ole pelkästään naisten tapa selviytyä. Kirjoituskilpailussa naisten kokemukset tulivat monipuolisemmin esiin, koska naiset ovat yleensä innokkaampia kirjoittajia.


Korvasiko taide lääkärin?
Virkkuukoukku pelastusrenkaana


Kirjallisuutta:

Takaisin