Taideterapia apuna psyykkisiin sairauksiin

Copyright: Jouko Teräs

Eeva Kilpi sanoo kirjoittaneensa itsensä irti menetettyyn Karjalaan liittyvästä lapsuudentraumasta. Anna-Leena Härkönen terapoi itseään ulos ensimmäisen lapsen aiheuttamasta masennuksesta viimeisimmässä kirjassaan. Jokaisella on oikeus itseilmaisuun, jolla mielen koukeroita voi selkiyttää. Omaelämäkertakirjoittajat todistavat, että se onnistuu. Jos käsi ei luonnostaan tartu kynään tai siveltimeen, voi kannustusta hakea taideterapeutilta.

Taideterapeutti ei ole piirustuksenopettaja, joka sanoo miten tulisi tehdä. Tarkoitus on, että värit ja kuvat pulpahtavat alitajunnasta sen kummemmin miettimättä. Mielikuvitus lähtee liikkeelle, kun kokemuksia ja tunteita muutetaan symboliseen, kuvalliseen muotoon. Kun kuvataide otetaan psykoterapian välineeksi, niin terapeutti ja potilas voivat keskustella ongelmista potilaan ilmaisemien vertauskuvien pohjalta.

Taideterapialla on tunnustettu asema psykiatrisessa sairaanhoidossa, mutta virkoja on vielä vähän. Myös sairaalassa taideterapia voi olla ryhmätoimintaa, joka on analyysin sijasta lähempänä toimintaterapiaa, jossa pyritään tuomaan tekemistä päivien täytteeksi.

Taideterapiassa on useita koulukuntia. Suomen taideterapeuttien yhdistyksellä on kolmisenkymmentä jäsentä ja jäseniksi hyväksytään ainoastaan Taideteollisen korkeakoulun järjestämän taideterapiakoulutuksen käyneet. Taideteollisessa korkeakoulussa taideterapia ei kuulu säännölliseen opetusohjelmaan vaan erillinen kurssi alkaa muutaman vuoden välein.

Ostaisinko huomenna punaisen sohvan?
"Väärän värinen pusero voi olla syynä, kun tuntuu, ettei jonkun ihmisen kanssa tule toimeen. Värit ja tunteet yhdistyvät jokainen ihmisen omassa värikartastossa", sanoo taideterapeutti Nina-Matilda Juhola, joka johdattelee asiakkaita värien maailmaan. Katso aiheesta nettivideo.

Itsehoitoa taiteen avulla
Käsitöiden ja taiteen tekemisestä on monille ihmisille löytynyt ratkaisevaa apua vaikeissa elämäntilanteissa ja ongelmissa. Varsinkin naiset ovat usein tarttuneet kutimeen tai siveltimeen, kun elämässä on ollut vastoinkäymisiä. VTT Maaria Linko, joka on analysoinut kuvataiteen kokemisesta kertovia omaelämäkertoja.

Taide psykoterapian välineenä
Taidetta psykoterapian välineenä käyttävä Ritva Laaksonen kuvaa yhdessä Liisa Heikkilän kanssa tekemässään kirjassa "Matka masennuksesta minuuteen" yhdeksän vuotta kestänyttä prosessia, jossa masennuksesta kärsinyt "Maria" parani.

Värillä on väliä taiteessa
Värillä on väliä -näyttely keräsi Mikkelin Kenkäveroon syksyllä lukuisia kiinnostuneita kävijöitä. Värikylläinen näyttely herätti voimakkaitakin tunteita, ja monet näyttelyssä kävijät sanoivat näyttelykokemuksen olleen todellinen värikylpy.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: