Ostaisinko huomenna punaisen sohvan?

Copyright: Jouko Teräs

Englannissa koulutuksen saaneella taideterapeutti Nina-Matilda Juholalla on yksityisvastaanotto Mikkelissä. Hänen yrityksensä järjestää myös kursseja ja ryhmäterapiaa esimerkiksi laitoksissa oleville.

"Taideterapiaan on hakeutunut sosiaalisia jännittäjiä, masennusta potevia. Monet tulevat hakemaan lisää itsetuntemusta", kertoo Nina-Matilda Juhola.

Juholan edustamassa ratkaisukeskeisessä terapiassa ei pyritä luomaan pitkäkestoista asiakassuhdetta, jossa pengottaisiin kaikki mielen lokerot. Asiakas määrittelee itse ne ongelmat, joihin hän etsii vastausta. Selviytymiskeinoja etsitään esimerkiksi aiemmista kokemuksista.

Nina-Matilda Juholan tavoitteena on auttaa ihmisiä kokemaan iloa, joka hänen mukaansa parantaa. "Terapia-tilanne voi olla asiakkaalle helpompi, kun tarkastelun kohteena on kuva, jonka pohjalta keskustellaan", arvioi Juhola. Kuvassa näkyvät tunteet, muistot ja ajatukset. Asiakas voi peilata siitä omia sisäisiä symboleita ja käydä omaa keskustelua kuvan kanssa.

Kuvaa tehdessään asiakkaan ajatukset ovat keskittyneet tekemiseen, jolloin alitajunta pääsee vaikuttamaan, kun vastauksia ei tuoteta älyllisen pohdinnan tuloksena. Kuva ilmaisee enemmän kuin sanat. Asiat, joiden selittäminen veisi pitkän aikaa, paljastuvat hetkessä kuvasta.

Nina-Matilda Juhola. Copyright: Jouko Teräs

Nina-Matilda Juhola muistuttaa, että taideterapiasta voi saada välineitä, joita voi työstää kotona. Omaa itsetuntemusta voi lisätä harjoituksessa, jossa miettii erilaisia tunteita ja sitten valitsee niihin sopivan värin. Tietoa voi käyttää, kun miettii kodin sisustamista. Jos punainen piristää, niin mene ja osta vaikka punainen sohva.

Katso Nina-Matilda Juholan haastattelu nettivideolta.


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 3 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8); vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on toimittanut Riitta-Leena Inki, kuvannut ja leikannut Jaakko Oranen. Tuotannon ohjaajana on toiminut Matti Markkanen.

Takaisin