Luontokuvaaja Juha Taskinen matkaa mailla ja merillä

Juha Taskinen

Eteläsavolainen Norppa-Taskisena tunnettu Juha Taskinen on vuosien mittaan matkaillut paitsi norppien ja hylkeiden perässä Nettiradio Mikaelin jutuissa, myös Vienan Karjalan kylissä. Tältä sivustolta löytyy kooste Juha Taskisen ja Matti Markkasen reissuilla syntyneistä jutuista.

I.K. Inhan jäljillä raakkuja etsimässä
Luontokuvaaja Juha Taskinen sukelteli Vienan Karjalan Venehjoella etsimässä jokihelmisimpukoita eli raakkuja. Karjalaiset pyydystivät aikoinaan jokihelmisimpukkaa innokkaasti helmien toivossa. Raakkujen pyynti oli paikoittain jopa elinkeino. (Video on vuodelta 2005.)

Juha Taskinen ottaa mittaa Vienan Karjalan koskista
Nettivideolla luontokuvaaja Taskinen tekee toiviomatkan Vienan Karjalan koskille ja kertoo matkan sujumisesta. Aikanaan samoja reittejä kulkivat kareliaanit I. K. Inha ja Louis Sparre. (Video on vuodelta 2005.)

Kestävälle luontomatkailulle löytyy kysyntää
Luontokuvaaja Juha Taskinen vie ryhmiä Saimaalle bongailemaan norppia niin, ettei luonnonrauha rikkoudu. Keväisin järjestettävillä reissuilla norppien näkeminen on liki takuuvarmaa ainakin tämän oppaan mukana. (Video on vuodelta 2005.)

Miekkavalaita ihastelemassa Norjan vuonoilla
Savonlinnalainen Juuso Niiranen pääsi elämänsä "kalaretkelle" tarkkailemaan miekkavalaiden saapumista norjalaisvuonoon. Valastutkija Tiu Similän mukana laivalla matkaa tehnyt Niiranen kuvasi reissun vaiheita ja kokosi materiaalista omakohtaisen matkaraportin nettivideolle. Vedenalaiset kuvat ja kuvituskuvaa kuvasi Juha Taskinen. (Video on vuodelta 2003.)

Paanajärvellä mustassa kylyssä lähtee riähkä
Juha Taskisen kuvaamasta Minne hepo, sinne reki -elokuvasta tuttu paanajärveläinen Maria Popova lämmittää vierailleen mustan kylyn Vienan Kemijoen varrella. Juha Taskinen vierailee usein Paanajärvellä Maikin luona ja on viettänyt siellä myös joulun. (Video on vuodelta 2004.)

Pitkäpetterillä nousi lohia Karjalassa
Luontokuvaaja Juha Taskinen kävi Vienan Karjalassa Kuittijärvellä nostamassa lohia pitkäpetterillä syksyllä 2001. Vienan järvet ovat erittäin kalaisia, mutta järvitaimenen ja lohen kalastaminen on toistaiseksi kiellettyä Karjalan alueella. Nettivideossa nostetaan kuitenkin vielä viimevuotisia lohia paikan päällä vuonna 2001.

Saimaannorpan tulevaisuus näyttää valoisalta
Luontotutkija Juha Taskinen on toiveikas saimaannorpan säilymisestä Saimaalla. Luonto itse saattaa kuitenkin ajan mittaan aiheuttaa ongelmia; lämpimät talvet voivat pitää eteläisen Saimaan sulana, eikä norpille löydy enää pesimäpaikkoja.Juha Taskinen on kuvannut harvinaista videomateriaalia saimaannorppien elämästä jään alla. (Juttu on vuodelta 2001.)

Copyright: Matti Markkanen

Suopasalmen kalmismaa kertoo elämän kiertokulusta
Vienan Karjalassa, Jyskyjärven kylästä parisenkymmentä kilometrin päässä sijaitseva ikiaikainen Suopasalmen kylän kalmismaa eli hautausmaa Kemijoen varrella kertoo omaa tarinaansa elämän ikuisesta kiertokulusta. Hautausmaa on viimeksi ollut käytössä 30-luvulla, ja sen vieressä sijainnut kirkko on aikanaan poltettu. Jäljellä on enää maatuvia kropnitsoja, "vainajien viimeisiä asuinsijoja", joista karjalaisen perinteen mukaan voi katsella maisemaa. (Video on vuodelta 2002.)

Venehjärvellä syntyy veneitä Vienanjoelle
Venehjärveläinen Sulo Lesonen on perinteisten karjalaisveneiden taitaja. Hänen oma venemallinsa sopii mainiosti Vienan Karjalan joille ja järville. Kevyin vene syntyy leveästä ja kuivasta haapalaudasta. Luontokuvaaja Juha Taskinen tilasi Sulo Lesoselta veneen Vienan Karjalan matkoilleen. Hänen unelmansa on puikkelehtia jokia pitkin aina Vienanmerelle asti. (Nettivideo on vuodelta 2002.)