Haavalle löytyi uusi olomuoto tekstiilipuuna

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Turkulainen arkkitehti Tero Pelto-Uotila on kehittänyt haavalle uusia käyttötarkoituksia viiden vuoden ajan. Opintojen aikana alkaneista puun pesukokeiluista syntynyt tekstiilipuu löytää tällä hetkellä uuden olomuodon puuryijyinä, taideteoksina ja pieninä käyttöesineinä. Taiteilijalle on tärkeää kaivaa haavan kauneus esille, ja luoda haavalle ympäristöystävällisellä tavalla uudenlainen muoto jatkaa elämäänsä.

Tero Pelto-Uotila teki sen, mitä vastavalmistuneilta korkeakouluopiskelijoilta ihannetilanteessa odotetaan. Hän valmistui vuonna 2001 arkkitehdiksi ja pisti saman tien pystyyn kaksi yritystä. Toinen on perinteinen arkkitehtitoimisto ja toinen kehittää ja tuotteistaa puuhun liittyvää taidetta ja tuotteita. Tuotteiden pohjalla on oivallus, että puu ymmärtää vettä ja vesi puuta. Uusi idea löytyi opiskeluaikoina, kun hän lähti painepesurilla pesemään puuta ja tutkimaan, mitä puun pinnalle tapahtuu.


Oli kova usko, että vedellä puun saa näyttämään tekstiilipuulta


Haapa muuttuu tekstiilipuuksi, kun kuusi muuttujaa on kohdallaan. Käsissä pitää olla oikeanlaista puuta ja veden lämpötilan ja painesuihkun pitää olla sopivia. Helpolta kuulostava prosessi ei sitä käytännössä ole, vaan jokainen puu vaatii erilaisen käsittelyn. Pelto-Uotilan käsissä tekstiilipuusta syntyy jopa kaksimetrisiä puuryijyjä, jotka toimivat myös kosteusmittareina kodeissa tai julkisissa tiloissa.

Tero Pelto-Uotila. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Puuryijy elää vuodenaikojen mukaan


Pelto-Uotila käyttää teoksissaan massiivista puuta puun ehdoilla ja välttelee jopa liiman käyttämistä. Mieluummin hän kasaa teoksia erillisistä puupalasista, jotka liittää yhteen. Kehittäjä näkee tekstiilipuulla laajaa käyttöä julkisten tilojen sisustuksessa, sillä tekstiilipuuksi käsitellyn haavan akustiset ominaisuudet ovat erinomaiset. Teosten pinnan kuitu on liukasta, joten pöly ei tartu siihen helposti. Tekstiilipuun voi puhdistaa imuroimalla, ja jos jokin osa pilaantuu, sen voi uusia pala kerrallaan. Tekstiilipuuta on helppoa värjätä luonnonmateriaaleilla, joista "liki kaikki ovat syötäviä". Keksijälle itselleen juuri tekstiilipuun ympäristöystävällisyys on tärkeä seikka. Arkkitehtinä hän haluaa edistää uusiutuvien luonnonmateriaalien käyttöä ja terveiden talojen rakentamista.


Tekstiilipuu voi edistää terveellistä asumista


Tekstiilipuu imee ääntä ja sopii siksi hyvin korkeisiin tiloihin. Tuorein teos löytyy Mikkelin ammattikorkeakoulun Mikpolin aulakahviosta. Kaksiosainen Tiedon virrat -teos on pinnaltaan aina muuttuva.


Tiedon virrat kuvaa opetusta ja tutkimusta saman katon alla


Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Tällä hetkellä tekstiilipuulla on patenttisuoja 15 maassa. Haavan uutta olomuotoa on ihmetelty näyttelyissä useilla mantereilla. Tero Pelto-Uotilan päässä syntyy koko ajan uusia ideoita tekstiilipuun hyödyntämiseksi uusina tuotteina. Hän toivookin saavansa oman työnsä kautta nostettua nykyään aliarvostetun haavan mahdollisuuksia esille arkkitehtuurissa.


Haluaisin käyttää puuta innovatiivisesti arkkitehtuurissa


Nettiradio Mikaelin arkistosta: