Esko-Pekka Tiitinen: "Aihe valitsee muodon"

Esko-Pekka Tiitinen. Copyright: Oku Luukkainen

Pohjoiskarjalainen taiteiden moniottelija Esko-Pekka Tiitinen tunnetaan lastenkirjoistaan, nuorisoromaaneistaan, runoistaan, kuvataiteestaan ja näytelmistään. Kirjallisesti tuottelias taiteilija on nuoruudessaan myös säveltänyt ja soittanut erilaisissa kokoonpanoissa.

Esko-Pekka Tiitinen valmistui aikoinaan musiikkileikkikoulun opettajaksi Sibelius-Akatemiasta ja ehti työskennellä päiväkodissa, mistä hän hyödynsi tarinoita ja teatteria työssään. Ensimmäiset kirjat julkaistiin parisenkymmentä vuotta sitten. Julkaistuihin teoksiin kuuluu eläinsatuja, näytelmiä ja proosaa. Kirjailija luonnehtii kirjoittavansa nykyaikaisia kansansatuja ihmisille, jotka osaavat oivaltaa.


Kenelle kirjoitat?


Tiitinen tekee limittäin ja peräkkäin erilaisia taidemuotoja sen mukaan, minkälaisen muodon mikäkin aihe vaatii. Esimerkiksi näytelmien ja kirjojen kirjoittaminen ovat työprosessina hyvinkin erilaisia. Molemmat "ovat kuitenkin ihmisen varjoja".


Miten näytelmien ja kirjojen tekeminen eroaa?


Kirjailija Tiitinen pistää peliin omat tunteensa kirjoittaessaan. Hän uskoo, että ellei itse tunne kirjoittaessaan mitään, teksti ei kosketa myöskään lukijaa.
"Olen ajatellut joskus, että paras tunnelma itsellään on, kun jotakin nuorisoromaania kirjoittaessa itkee ja nauraa oikeasti jossakin vaiheessa. Silloin on saavuttanut sellaista tunnetta kuin on halunnut".

Esko-Pekka Tiitinen. Copyright: Oku Luukkainen
Haetko tarkoituksella tunnetiloja?


Kun kirjailija laitetaan vertailemaan omaa tuotantoaan kahdenkymmenen vuoden aikaperspektiivillä, hän kertoo luottavansa nykyään enemmän lukijaan ja uskoo, että lukija osaa poimia asioita myös rivien välistä. Kirjailijana hän etsii itse omaa filosofiaansa upotettavaksi teoksiin. Hänen mielestään yhteiskunnan muuttuminen näkyy myös lapsuudessa, jota leimaa kiire ja suorittaminen.


Ovatko yhteiskunta ja lapset muuttuneet?
Mistä nuorten väkivallan teot kertovat?


Kirjailija kaipailee lisää ilmaisutaidon opetusta lapsille. Taideaineet rentouttavat hänen mielestään lapsia niin, että he pystyvät ottamaan helpommin vastaan erilaista faktatietoa.


Taideaineet auttavat jäsentämään elämää


Tiitinen itse nauttii elämänkertojen lukemisesta. Aikaa siihen heltiää etenkin lomilla, vaikkei kirjailijalle lukeminen välttämättä olekaan paras rentoutumiskeino.


Mitä itse luet?


Esko-Pekka Tiitinen. Copyright: Oku Luukkainen

Tiitisen lastenkirjojen kuvitus syntyy perhe-piirissä, sillä hänen siskonsa Tuula Tiitinen on kuvittaja. Kuvittamisprosessi on kiinnostava, sillä monesti tekstiä on muutettava kuvitukseen paremmin sopivaksi.


Minkälaista on tehdä yhteistyötä siskon kanssa?


Parhaillaan kirjailija työstää kuvataidenäyttelyä ja sen jälkeen on vuorossa jälleen näytelmän kirjoittaminen. Uusi aihe muhii jo mielessä ja muistiinpanot on kerättynä. Tulevaisuudessa poikkitaiteellinen tuotanto siis jatkuu.


Mitä ottaisit mukaan autiolle saarelle?


Kirjailijahaastatteluja Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: