Kalevala toimii lavalla savoksi

Copyright: Matti Markkanen

Savonlinnalainen Lapsi- ja nuorisoteatteri Tirinä on kerännyt loistavaa palautetta savonkielisellä Kalevala-esityksellään. Näytelmä alkoi hahmottua, kun ohjaaja Kira Boesen sai syksyllä 2003 ryhmäänsä 19 eri-ikäistä tyttöä. Valmiita näytelmiä ei ollut hyllystä ottaa tällaiselle ryhmälle, joten tilanne sai tarttumaan Kalevalaan. "Joko lasket likkalapse?" -esitys kertoo savoksi Pohjan tytön aikuistumisesta ja päättyy kotoa muuttamiseen. Pohjan tytön tarinan rinnalla kulkee tarinoita nykymimmien omista asioista pojista salmiakkiin. Savoksi näytteleminen oli samalla hyvää puhetekniikan opetusta, ohjaaja Kira Boesen arvioi.

Tirinän tarina päättyi toukokuussa 2004, ja ryhmän jäsenet jatkavat nykyään harrastustaan eri harrastajaporukoissa. Savonkielistä Kalevalaa esitettiin viimeisen kerran yhdessä Tirinänä Työväen Näyttämöpäivillä tammikuussa 2005. Mikkelin-reissu oli kuin luokkaretki, jota varten ehdittiin harjoitella kaksi viikkoa. Esitys sai muun muassa teatterikriitikko Kirsikka Moringin arvioimaan, että Tirinä oli päivien ehdottomasti riemastuttavin juttu. Raatilaiset lausuivat palautteessaan, että esiintyjät pistivät napakasti hanttiin kaikille ukoille ja esitys oli simppeli, tosissaan tehty eikä miesnäkökulmaa edes kaivattu.

Kira Boesenin, Jenny Jumppasen ja Hanna Asukkaan mietteitä nettivideolla.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 6 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Copyright: Matti Markkanen

Tirinän savonkielinen esitys sai huhtikuussa 2004 valtakunnallisilla Ramppikuume- nuorisoteatteripäivillä Kankaanpäässä kiertopalkinnon ja stipendin. Tuolloin ryhmä valloitti tuomarit raikkaalla tavalla, hyvällä huumorilla ja suurella sydämellä tehdyllä, kansalliseepostamme Kalevalaa kunnioittavalla esityksellään. Valinnan myötä tapahtuman tuomaristo halusi välittää terveisensä myös Savonlinnan päättäjille ryhmän toiminnan jatkumisen ollessa vaakalaudalla sen joutumassa luopumaan nykyisistä tiloistaan.

Kira Boesen ohjaa tällä hetkellä muun muassa Savonlinnan taidelukiossa Seitsemää Veljestä ja Rantasalmen lukion musiikkiteatterilinjalla Knut Pitkäjalkaa. Tirinän taustalla ollut Linnalan nuoret jatkaa nuorisoteatterin pyörittämistä Savonlinnassa uuden ohjaajan voimin.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: