Valokuvaajan mielestä mustavalkoinen on ykkönen

Raimo Virtanen. Copyright: Mervi Sensio

Ovatko mikkeliläisen Raimo Virtasen valokuvat taidetta vai dokumentointia? Siitä voi jokainen ottaa itse selvää, sillä vastaus on Virtasen mielestä katsojan silmissä. Virtanen on elänyt valokuvan rinnalla vuosikymmenet. Hän on kuvannut tuhansia kohteita, kehittänyt niistä lukuisan määrän valokuvia ja opettanut taitojaan eteenpäin nuoremmilleen. Vaikka digiaika jyrää, Virtasen mielestä mustavalkoinen kuva on yhä ykkönen, sillä siinä on sitä jotain.

Raimo Virtanen on pitkän linjan valokuvaaja. Hän on tallentanut maailmaa kuviksi 13-vuotiaasta saakka. Nuorena hän kuvasi pääasiassa kavereitaan, eikä kiinnostuksen kohde oli siitä erityisemmin muuttunut. Yhä hän mieluiten hän kuvaa ihmisiä. Lopputuotteena Virtanen katselee mieluiten mustavalkoista kuvaa, sillä se on pelkistettynä vaikuttavin. Moni muukin on samaa mieltä, sillä mustavalkoinen elää nousukauttaan. Mustavalkokuvauksesta on kehkeytynyt jo oma lajinsa valokuvaajien piireissä.

Copyright: Mervi Sensio

Videolla Raimo Virtanen kertoo kuvistaan ja näyttelyistään. Vilahtaapa videolla myös Virtasen kamerakokoelman helmi 30-luvulta.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 8 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon toimitti Mervi Sensio, kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: