Kadonnut Mikkelin puutalokaupunki elää kirjana

Copyright: Matti Sikanen

Valokuvaaja Matti Sikasen monikymmenvuotinen harrastus, Mikkelin puutalojen kuvaaminen mustavalkokuviksi, on koottu tyylikkäästi kuvakirjaksi. Sikanen kuvasi nyt jo kadonnutta mikkeliläistä puutaloidylliä aina 60-luvulta saakka. Kuvaaminen ei ollut suunnitelmallista, vaan kuviksi tallentui taloja ja tunnelmia, "mitä etsimeen sattui". Nyt julkaistun valokuvakirjan kokoamisen jälkeen valokuvaaja kuvasi vielä kaupungin puutalojen rippeet valokuvanäyttelyksi, joka näyttää, mitä puutalojen kaupungista oli jäljellä kesällä 2003.

Mikkelin muuttuminen puutalokaupungista urbaaniksi kivitalojen kaupungiksi tapahtui 70-luvulla nopeasti. Sikanen kuvailee, että "jos aamulla kulki talon ohi, niin illalla se saattoi olla jo kasassa, eivätkä ihmiset silloin urputtaneet". Sitä Sikanen hivenen harmittelee, ettei tullut aikoinaan pyytäneeksi lupaa päästä kuvaamaan taloja myös sisältä päin. Kuvakirjassa "Muistatko Mikkeliä" puutalot kuitenkin kertovat tarinaansa tuleville polville ja kesällä 2003 tallennetut valokuvat täydentävät urakkaa.

Matti Sikanen kertoo nettivideolla kirjan ja näyttelyn kuvien taustaa.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Matti Sikanen. Copyright: Matti Markkanen

Nettivideo kestää noin 8 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi ja editoi Matti Markkanen. Valokuvat ovat Matti Sikasen arkistosta ja kirjasta.

Mikkelin valokuvaajaksi mielletty Matti Sikanen suunnittelee jo uusia kuvia. Puutalojen jälkeen häntä kiehtoisi kuvata kaupunkilaisia. "Persoonallisia tyyppejä, positiivisessa mielessä kylähulluja, jotka ovat saaneet jotakin aikaan elämässään. Eikä heidän tarvitse olla aurinkoiselta puolelta."

Muistatko Mikkeliä -kirjan julkaisemisen mahdollisti Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston apuraha.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: