Teknokulttuuria Savonlinnassa vuoden ajan

Elliot Ness. Copyright: Mikko Niittymäki

Nopeatempoinen musiikki, aina aamun pikkutunneille asti tanssivat nuoret ja valitettavasti myös laaja muotihuumeiden kirjo ovat ehkä ne asiat, jotka teknokulttuurista tulevat ensimmäisinä mieleen. Savonlinnalainen Club Vertex on jo vuoden ajan järjestänyt itäsuomalaisille ihmisille teknomusiikkitapahtumia. He ovat huomanneet, että pienellä paikkakunnalla ikävät lieveilmiöt ovat hyvin harvinaisia. Club Vertex vietti 1-vuotissyntymäpäiviään maaliskuun alussa teknomaailman suuren tähden, Elliot Nessin, tahdittamana.

Vuoden 2000 kesällä Vertex Ry:n perustajajäsenet olivat lopen kyllästyneitä siihen, että heidän kotikaupungissaan kukaan ei järjestänyt valtavirtamusiikista poikkeavia klubi-iltoja. He ottivat asian puheeksi paikallisessa tanssiravintolassa, joka tarjosi tilansa Club Vertexin käyttöön. Yhteistyö jatkuu edelleen.

Club Vertexin pääpromoottori Antti Pietikäinen kertoo, että Vertexin klubi-illoissa soitetaan pääasiallisesti trancea ja sen alalajeja. Pietikäinen katsoo trancen olevan sopivaa musiikkia myös sellaisille ihmisille, jotka eivät ole olleet tekemisissä teknomusiikin kanssa aikaisemmin. Savonlinnan kaltaisen pienen paikkakunnan yhtenä ongelmana kuitenkin on se, että mitään kovin kokeellista underground-musiikkia on vaikea tarjota, sillä sille tuskin riittäisi yleisöä. Pietikäinen on kuitenkin vakuuttunut siitä, että ihmiset ovat jatkossakin kiinnostuneita Club Vertexistä, sillä se tarjoaa vaihtelevan DJ-joukon ja uusia ideoita.

Antti Pietikäinen. Copyright: Juha Parkkinen
Millaista on olla pioneeri teknomusiikin alalla Savonlinnassa?
Teknobileisiin yhdistetään usein huumeet, mikä on ollut tilanne Vertexin bileissä?


Vertex Visuals

Club Vertexin järjestämissä bileissä on aina mukana myös "Vertex Visuals". Pietikäinen selventää sen olevan valkokankaalle videotykillä heijastettavaa grafiikkaa, joka yhdessä musiikin kanssa luo bileisiin tunnelmaa. Bileissä käytettävät laitteet - kuten monet tietokoneet ja videomikseri - ovat hyvin kalliita. Pietikäinen selvittää niiden olevan peräisin joko yhdistyksen jäseniltä tai yhteistyökumppaneilta. Grafiikan tekoon tarvittavat ohjelmat ovat Visuals-tiimin itse tekemiä. Vertex Visuals on tunnettu myös Savonlinnan ulkopuolella, sillä tiimin jäsenet ovat käyneet myös muilla paikkakunnilla luomassa suurempiinkin bileisiin tunnelmaa.

Videomikseri ja tietokoneet. Copyright: Juha Parkkinen

Internet on Vertex Ry:lle tärkeä yhteydenpito- ja mainostusväline. Pietikäinen toteaa sen olevan sekä edullinen että laajan yleisön saavuttava media, sillä teknoväellä on omat keskustelufooruminsa, joissa uusia tapahtumia mainostetaan ja palautetta jaetaan. Pietikäinen kertoo sekä yleisön että esiintyjien antaneen hyvin positiivista palautetta bileistä, ja hän katsookin sen olevan yksi syy siihen, että Club Vertexin 1-vuotisbileisiin saapui soittamaan ulkomaillakin mainetta niittänyt Elliot Ness. Pietikäinen painottaa muutenkin hyvien henkilösuhteiden merkitystä alalla, jonka jatkuvuus on pitkälti kiinni juuri yleisön ja esiintyjien viihtyvyydestä.


Miten Elliot Ness saatiin Savonlinnaan?
Club Vertexin tulevaisuudensuunnitelmia


Linkki: