Tulta päin!
Vapaapalokunnassa yhdistetään hyöty ja huvi

Copyright: Minna Tahvanainen

Keitä ovat ne, jotka ison vaaratilanteen sattuessa lähtevät työpaikoiltaan, hyppäävät punaisen auton kyytiin ja kiitävät paikalle? Urheat vapaapalokuntalaiset! Nämä pelastustyöntekijät eivät saa vapaapalokunnasta vain mukavaa harrastusta, vaan he ovat olennainen osa suomalaista pelastusjärjestelmää.

Vapaapalokunta eli kotoisemmin VPK ei ole Suomessa uusi ilmiö. Vapaaehtoista palokuntatyötä on ollut meillä jo 160 vuoden ajan, mutta varsinaisen puhdin toiminnalle antoi ensimmäisen VPK:n perustaminen Turkuun vuonna 1860. Suomalaisten tottumus tehdä yhdessä talkoilla asioita oli hyvä pohja tämän Suomen vanhimman joukkojärjestön toiminnan viriämiselle, mutta siihen vaikuttivat myös kaupungeissa sattuneet suuret tulipalot. VPK:lla oli myös tasa-arvoisuutta edistävä vaikutus: se yhdisti ylempien ja alempien yhteiskuntaluokkien ihmisiä toimimaan yhdessä hyvän asian hyväksi.

Savonlinnassa vapaapalokunnalla on pitkät perinteet. Se perustettiin vuonna 1879, ja toiminta on ollut vakinaista siitä lähtien. Jäseniä on tällä hetkellä noin parikymmentä ja niistä hälytysosastoon kuuluu reilut 15. Vaikka Savonlinnan VPK onkin vanha järjestö, sen toiminta ei ole jymähtänyt paikalleen yksiin ja samoihin kuoseihin. Nykypäivänä eivät Savonlinnan vapaapalokuntalaiset kovinkaan hurvittele, mutta ovatpa VPK:n omalla tanssilavalla aikoinaan säväyttäneet Danny ja Kirka, ja järjestön torvisoittokuntakin on soitantonsa puhallellut. Yksi asia ei kuitenkaan muutu: tylsää ei VPK:ssa koskaan ole!

Mitä VPK oikeastaan puuhaa?

Varsinainen päätehtävä vapaapalokunnalla on toimia ammattipalokunnan tukena ja lisäapuna tilanteissa, joissa ammattipalomiehiä ei ole tarpeeksi. Yleensä siis VPK hälytetään paikalle tavallista suuremmissa tulipaloissa. Yhteistyö vapaapalokunnan ja Savonlinnan palolaitoksen välillä sujuu mainiosti. Vaikka VPK:n palomiehet eivät varsinaisia ammattipalomiehiä olekaan, vapaaehtoisten ja ammattilaisten välinen henki on hyvä. Laitteistostakin pidetään huolta yhdessä. Paloauto ja siihen liittyvä kalusto on vapaapalokunnalla omasta takaa, joten hälytykseen lähteminen on helppoa. Savonlinnassa ajetaan vanhalla, mutta hyvällä paloautolla, kertoo Savonlinnan VPK:n päällikkö Martti Konsti.

Martti Konsti. Copyright: Minna Tahvanainen
Savonlinnan VPK:n kalusto ja yhteistyö palolaitoksen kanssa


VPK:n toiminta ei kuitenkaan rajoitu pelkästään sammutustöihin, vaan kuvaan kuuluvat pelastustehtävät, onnettomuuksien ehkäisy, koulutus ja neuvonta ja ennen kaikkea mukava yhdessäolo. Mikäli ei halua mukaan varsinaiseen tulipalotyöhön, voi olla mukana auttamassa vaikkapa ruoanlaitossa ja huoltotehtävissä. VPK:sta löytyy jokaiselle jotakin: savusukellusta, opetusta, ensiapua, paloauton käsittelyä. Tehtävät määräytyvät saadun koulutuksen mukaan. Peruskoulutus kestää 150 tuntia sisältäen kurssit sammutuksessa, savusukelluksessa, ensiavussa ja pelastustyössä. Vanhemmaksi sammutusmieheksi pääsee, kun opiskelee lisäksi vaarallisten aineiden käsittelyä tai öljyvahingon torjuntaa. Joka tapauksessa tieto, taito ja kuntokin kehittyvät.

Millaisia sitten ovat vapaapalokuntalaiset? Kirjo ihmisten välillä on rajaton. Mukaan voivat tulla kaikki melkeinpä vauvasta vaariin, niin naiset kuin miehetkin. Erityisvaatimuksia ei ole.

VPK:laisia harjoituksissa. Copyright: Minna Tahvanainen
Millaisia ihmisiä ovat vapaapalokuntalaiset?


Kun kännykkä piippaa...

Vapaapalokuntalaisilla ei ole työaikaa. Työhön lähdetään, kun kutsu käy. Hälytyksen tapahtuessa VPK:n jäsenet ovat eri tilanteessa kuin ammattipalomiehet, sillä vapaaehtoisilla on erilaisia päivätöitä. Oli sitten menossa sähköasennus tai rakennustyömaan ruokatunti, vapaapalokuntalainen jättää työnsä hetkeksi sivuun ja kiiruhtaa paloon. Sammutustöiden jälkeen arki taas jatkuu. Savonlinnan VPK:laisilla ei normaali päivätyö kuitenkaan hälytyksistä häiriinny, sillä niitä tulee vain kymmenkunta vuodessa. Yhteensä Suomen 956:ssa VPK:ssa hälytyksiä tulee yli 20 000 vuodessa, mikä kertoo siitä, ettei toiminta ole todellakaan turhaa.

Savonlinnan VPK:n auto. Copyright: Minna Tahvanainen
Miten VPK toimii hälytyksen sattuessa?


Jos haluaa mukaan toimintaan, jossa samanhenkiset ihmiset kokoontuvat yhteen hyvän asian puolesta, vapaapalokunta on hieno vaihtoehto. Yhdessä puuhaaminen on mielekästä, ja samalla saa kehittää taitojaan asioissa, joita ei muualla luultavasti koskaan tulisi oppineeksi. Martti Konsti toivottaakin Savonlinnan VPK:hon tervetulleiksi kaikki, joita vähänkin kiinnostaa auttamisen parissa puuhastelu. Ja mikä parasta: vapaapalokuntalaisuus on asia, josta ei koskaan tarvitse jäädä eläkkeelle!

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: