Alpakka - seurallinen villantuottaja

Copyright: Katriina Partanen

Alpakka on uusi tuttavuus Suomen maatiloilla, mutta Andien ylängöillä se on ollut kotieläimenä jo useita tuhansia vuosia. Alpakka on villantuottaja sekä seuraeläin. Alpakan ominaisuuksia selvittävä eläinlääkäri Heikki Sirkkola kertoo, että alpakoissa kiinnostaa niiden mukavuus. "Aika kuluu mukavasti, kun seuraa, kuinka alpakat juoksevat ja poukkoilevat ympäriinsä." Suomeen alpakka on sopeutunut hyvin ja Sirkkola uskookin niiden määrän kasvavan suomalaisilla maa- ja matkailutiloilla tulevaisuudessa.

Alpakka on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien ylängöiltä, missä se on ollut kotieläimenä jo 5000 vuotta. Se onkin yksi maailman vanhimmista kotieläimistä. Alpakka on kamelieläin, joka on sukua laamalle, vikunjalle ja guanakolle. Alpakkatyyppejä on kaksi; pörröinen Huacaya ja sileämpiturkkinen Suri. Alpakka elää keskimäärin 20-vuotiaaksi, mutta yli 25-vuotiaitakin on olemassa.


Miten alpakka elää Andeilla?


Alpakka on uusi kotieläin Suomessa, sillä niitä ei ole ollut maassamme kuin muutaman vuoden. Ensimmäiset alpakat tuotiin Suomeen muutamassa erässä joitakin vuosia sitten Ruotsista, sitten Saksasta ja onpa tuontia ollut myös Sveitsistä. Tällä hetkellä alpakoita on Suomessa 84, joista 10 on syntynyt täällä. Sirkkolan mukaan eläinten tuonti EU:n alueelta on selvää, mutta hieman monimutkaista. EU:n ulkopuolelta tuonti on monin verroin hankalampaa ja joistakin maista jopa mahdotonta.


Millainen operaatio on tuoda alpakka Suomeen?


Copyright: Päivi Heiskanen-Kapiainen

Alpakka on laamojen tapaan laumaeläin. "Alpakoita pitää olla vähintään kaksi, mieluummin kolme tai enemmän", Heikki Sirkkola kertoo. Täysikasvuisen alpakan säkäkorkeus on hieman alle metrin, ja paino vaihtelee 60-80 kilon välillä. Alpakka synnyttää yhden vasan kerrallaan. Sirkkola kertoo, että kaksoset ovat harvinaisia ja epätoivottuja, koska niillä on aika usein ongelmia. Suomessa alpakan nimitykset eivät vielä ole ehtineet vakiintua. Tällä hetkellä aikuista urosta kutsutaan orhiksi, naarasta emäksi ja poikasta vasaksi. "Ajan kuluessa nähdään, mitkä nimitykset vakiintuvat", Sirkkola pohtii.


Millainen eläin alpakka on?


Alpakat ovat tottuneet hyvin karuihin elinoloihin. Andeilla saattaa öisin olla pakkasta parisenkymmentä astetta ja päivällä lämpöä saman verran. Myös ravinto on ylängöillä niukkaa; vähän valkuaista sisältävää ruohoa ja piikkisiä pensaita. Suomessa alpakoita ruokitaan pääosin rehulla ja heinällä. Sirkkola kertoo, että alpakan elinpaikaksi riittää iso ulkoaitaus ja kuiva talli, jonne on koko ajan vapaa pääsy.


Millaista ravintoa alpakka syö?


Heikki Sirkkola. Copyright: Katriina Partanen

Heikki Sirkkola muistelee, että alpakkainnostus sai alkunsa lehtikirjoituksesta. Sirkkola ja kaksi muuta osakasta perustivat yrityksen, Suomen Alpakkatuote Oy, eläinten tuontia ja kasvatusta varten. Ongelmia yritys ei ole oikeastaan kohdannut. "Alussa tietysti oli jonkinlaisia epäselvyyksiä eläinten tuonnista, mutta nyt siihen on olemassa selvät säännöt", hän kertoo. Suomen Alpakkatuotteen tavoite on saada Suomeen sellainen alpakkakanta, jota voi tulevaisuudessa viedä maailmalle.

Alpakka on monipuolinen eläin. Pääasiassa se on villantuottaja ja seuraeläin, mutta se sopii myös esimerkiksi maisemanhoitoon. Euroopassa eräät alpakkatilat ovat erikoistuneet alpakan kasvatukseen ja myyntiin. Suomessa puolestaan alpakoita on enimmäkseen matkailutiloilla. "Meillä on suunnitteilla elämysmatkailua alpakoiden ja laamojen kanssa. Vaelluksilla alpakoita ja laamoja käytettäisiin kantoapuna", Sirkkola kertoo.

Suomessa alpakka-alalla ei ainakaan vielä ole kilpailua, mutta maailmalla alpakanvillan tuotanto on hyvinkin suurta. Suurin osa villasta tulee Perusta, eläimen kotiseuduilta. Suomessa alpakoita on melko vähän ja villan markkina-arvo on sen verran alhainen, että villantuotanto ei ainakaan vielä ole Suomessa taloudellisesti kannattavaa. "Suomessa alpakanvillasta ovat kiinnostuneet käsityöläiset, jotka haluavat tehdä alusta asti kaiken itse", Sirkkola kertoo.


Alpakan kasvatuksesta
Millaista on alpakan villa?


Koska Suomessa alpakka on vielä harvinainen eläin, siitä ei yksistään saa toimeentuloa. Sirkkola kuitenkin uskoo, että alpakoiden määrä kasvaa tulevaisuudessa suomalaisillakin maatiloilla. Ongelmana on kuitenkin eläinten heikko saatavuus, koska niiden kysyntä on kova ympäri maailmaa.


Alpakka juhannusfestivaaleilla


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: