Kainuun kehitykseen vauhtia alueverkolla

Kainuun kymmenen kunnan tietoliikenneyhteydet alkavat rullata entistä nopeammin vappuna. Käytössä on kaistaa ja nopeutta, mutta tietoliikennelaskun oletetaan pysyvän samalla tasolla kuin ennen. Nopeita yhteyksiä aiotaan käyttää paitsi yhteydenpitoon niin etenkin etäopetukseen, yrittäjyyteen ja telelääketieteeseen. Kuntakeskukset yhdistävän verkon palvelut jäävät kuitenkin uupumaan kyliltä. Kuusamossa kokemuksia nopeiden yhteyksien vaikutuksista on jo neljältä vuodelta.

Nopeat yhteydet maksavat saman kuin takkuavat
Kainuun alueverkko syntyi, kun operaattorit pakotettiin kilpasille eikä kuntien ollut syytä ryhtyä itse kaivuhommiin. "Tämä ei kuitenkaan olisi toteutunut ilman julkishallinnollista ratkaisua", tuumii yksi hankkeen nokkamiehistä, Paltamon kunnanjohtaja Arto Laurikainen.

Viestintälukiossa otetaan kaistasta kaikki irti
Koulupiireissä Paltamon viestintälukio tunnetaan viestinnän ja tietotekniikan mallikouluna. Lukio on osaltaan ollut hehkuttamassa Kainuun alueverkon puolesta ja aikoo ottaa siitä kaikki tehot talteen. Nopeista yhteyksistä haaveiltiin jo viisi vuotta sitten, muistelee rehtori Raili Kemppainen.

Maaseudun tietoverkot unohtuivat poliitikoilta
Yksi tunnetuimmista kainuulaisista maaseudun kehittäjistä, Veli-Matti Karppinen viritteli vuosia maaseudulle tietoverkkoja. Alueverkkoja kilpailutettaessa ei saisi unohtaa maaseudun tarpeita, hän muistuttaa, ja toivoo, että poliitikot ymmärtäisivät tietoverkkojen olevan kylille yhtä tärkeitä kuin hyvien teiden.

Kuidutettu Kuusamo houkuttaa etelän yrityksiä
Kuusamossa herättiin luomaan tietoyhteiskuntaa jo kymmenkunta vuotta sitten, kun tietoliikenneyhteyksistä tai IT-työpaikoista ei vielä tiedetty monessa kunnassa haaveksia. Nopeat kuituyhteydet valmistuivat taajamiin neljä vuotta sitten ja tänään IT-työpaikkoja lasketaan olevan yli 200. Uudet haasteet ovat langattomuudessa ja palvelujen kehittämisessä.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: