Unkarilaistutkijan elämäntyö siivittää yrttejä markkinoille

Bertalan Galambosi. Copyright: Kalle Fröjd

Unkarilainen tutkija Bertalan Galambosi tuli Suomeen parisenkymmentä vuotta sitten tutkimaan, minkälaiset yrtit maassa kasvaisivat. Ensimmäisenä kesänä 1984 kylvettiin kahdelle hehtaarille kymmenen kiloa siemeniä ja tutkittiin 60 eri kasvin soveltuvuutta suomalaisiin kasvuoloihin. Sittemmin monista Puumalassa silloin kokeilluista kasveista on tullut vientituotteita.

Suomalaiset yrtit ovat viime vuosina olleet kysyttyjä maailman yrttimarkkinoilla. Etelänarnikkia menee Sveitsiin, keltakatkerojuurta liköörin valmistukseen ja pohjoisen ginseng-juurena pidettävää kuivattua ruusujuurtakin on alettu kysellä suomalaisviljelijöiltä. Uutuuksiin kuuluu myös tekstiileiksi soveltuva kuitunokkonen. Kokeilluista 40 erilaisesta mintusta on syntynyt suomalainen minttukokoelma, josta 10 lajiketta on jo kaupallisessa viljelyssä. Minttukokoelmaa ylläpidetään nykyään Mikkelissä.

Nettivideolla tutkija kertoo työstään koeviljelmillä. Kalle Fröjdin tekemä haastattelu on syksyltä 2003.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 6 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Copyright: Kalle Fröjd

Todellisena ylpeydenaiheena urallaan nykyään vanhempana tutkijana Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa Mikkelissä työskentelevä Bertalan Galambosi pitää kuminan läpimurtoa. 20 hehtaarin koealasta viljely on parissakymmenessä vuodessa laajentunut 5000 hehtaariin, ja valtaosa tuotannosta menee vientiin. Hän antaakin erityistä tunnustusta suomalaisviljelijöille ja vientimarkkinoijille.


Toimittaja Kalle Fröjd jututti Bertalan Galambosia ja hänen vaimoaan Susannaa.
Radiojutun kesto on 27 minuuttia.


Nettiradio Mikaelin arkistosta: